Het verhaal van Stefan en Evert-Jan van der Meer
Gasten zien genieten van wat je voor ze hebt bereid. Zien hoe ze tevreden hun servet neerleggen. Dat zit er nu niet in voor Stefan en Evert-Jan van der Meer. Maar vader (chef-cuisinier) en zoon (gastheer) weten er ondanks de coronamaatregelen het beste van te maken. Corona kan hen een hoop afnemen, maar niet het enthousiasme voor hun vak, het plezier in hun samenwerking en hun toewijding voor de gasten en de gerechten.
Evert-Jan: ‘De eerste keer dat de horeca op slot moest, dachten we nog dat het om een week of twee ging. Dat werden er tien! Gelukkig zat er een aantal feestdagen tussen: Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren. Op die dagen konden onze gasten gerechten bij ons afhalen. Dat liep als een trein. Daarom zijn we sinds de 2e horeca lockdown van woensdag tot en met zaterdag open voor afhaal. Dat kan tot 19.00 uur. Daarna zijn we opeens vrij! Gekke gewaarwording, maar het thuisfront weet dat wel te waarderen.’
Stefan: ‘Op zondagavond stellen we met elkaar het nieuwe menu samen. Dat mailt Evert-Jan diezelfde avond nog rond, hij zet het op Facebook en natuurlijk op onze website. Naast onze vaste gasten weten we zo ook nieuwe mensen te bereiken. Als bestellingen aan het begin van de week niet gelijk op gang komen, maak ik me wel druk, maar zo tegen het weekend komt het toch steeds weer goed. We merken dat het ons echt wordt gegund. We stellen onszelf dan ook steeds de vraag wat we optimaal voor onze gasten kunnen doen.’
Evert-Jan vult aan: ’We missen het om bij de tafels langs te gaan; de grappen en gezelligheid met de gasten, het geven van uitgebreid wijnadvies. Daarom gaan we een stapje verder in onze gastvrijheid. Ik breng weleens opgemaakte borden bij een gast uit onze straat thuis. Schenk ik ter plekke nog even een wijntje in, op gepaste afstand. Hetzelfde geldt voor toeristen of werklui die in hotel Prinsenhof naast ons verblijven. De gerechten bezorg ik tot in de kamer, biertje erbij en later haal ik het servies weer op. Gasten missen ons ook, dat doet wat met je. Laatst kreeg ik een berichtje van mensen die thuis een topavond hadden met een Van der Meer afhaalmenu. Op de achtergrond hing een foto van ons team, waren we er toch een beetje bij! Met elkaar houden we de lol erin, ondanks klap na klap.’
Stefan: ‘We hopen dat iedereen het redt, er goed doorheen komt. Dat houd je bezig. Hopelijk heeft de sluiting effect en is het niet voor niets, dat zou verschrikkelijk zijn. Evert-Jan zit in het bestuur van Koninklijke Horeca Nederland Velsen. Het bestuur heeft breed horecaoverleg met andere horecaondernemers en de gemeente. Je zoekt elkaar op. Zo kopen we samen met Café Middeloo onze mondkapjes in. Ik verwacht niet dat we met kerst weer open zijn. Hopelijk blijft take away mogelijk, zodat we nog enigszins kunnen doen wat we het liefste doen. En zodat de band met onze gasten blijft.'