Het is de Klimaatweek in Velsen!

16 oktober 2023
Actueel nieuws, Duurzaam

Van 30 oktober tot en met 6 november is het de klimaatweek in Velsen. In en rondom deze week organiseren bedrijven, organisaties en overheden allerlei activiteiten waar jij aan mee kunt doen!

Wat gaat er gebeuren?

Overzicht evenementen
DatumWat
30 oktoberHet duurzaamheidscongres: ondernemen met impact (voor bedrijven, organisaties en ondernemers)
30 oktoberStart challenges op Facebookexterne-link-icoon
30 oktoberStart Bespaarweek in Beverwijk
4 novemberKlimaatfestival Heemskerk
4 novemberDuurzame huizenrouteexterne-link-icoon
11 novemberRepaircafé Santpoort-Zuidexterne-link-icoon
11 novemberTuinschetsdag bij Ranzijn in Velserbroek (activiteit is vol)
24 novemberPlantestafette

Duurzame challenges

Daag jij jezelf uit om mee te doen aan één of meerdere duurzame challenges? Tijdens de Nationale Klimaatweek (30 oktober – 5 november) delen we elke dag één challenge die je kan helpen om duurzame stappen te maken. Volg de challenges via het Facebook-evenementexterne-link-icoon, lees ze op de pagina 'Duurzame challenges' of bekijk ze in De Jutter/Hofgeest van 26 oktober.

Challenge volbracht?

Heb je één of meer van de challenges uitgevoerd? Geef dit dan door via velsengoedbezig.nlexterne-link-icoon. Als je hierbij #challenge in de tekst vermeld, planten we voor elk van jouw volbrachte challenges een boom in Velsen! En heb je zelfs alle challenges volbracht? Dan ontvang je van ons een mooie prijs!

Het duurzaamheidscongres: ondernemen met impact

Voor alle ondernemers in Velsen, Beverwijk, Uitgeest en Heemskerk organiseren we op 30 oktober (vanaf 15:30) hét duurzaamheidscongres van de regioexterne-link-icoon. Het Lokaal Klimaat Akkoord Duurzaam Velsen, GreenBiz IJmond en Citymarketing Velsen slaan hiervoor de handen ineen. Ruud Koornstra, expert op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, spreekt op het congres. Daarna nemen ondernemers deel aan een kennissessie naar keuze.

Het congres helpt ondernemers, evenementenorganisatoren en organisaties, groot of klein, een weg te vinden door de regelgeving en biedt concrete handvatten om (verder) aan de slag te gaan met verduurzaming.

Door het congres voor de hele IJmond aan te bieden ontstaat er een netwerk van bedrijven en organisaties die elkaar kunnen helpen. Het evenement eindigt met een borrel waarbij bezoekers de mogelijkheid hebben om uitgebreid te netwerken.

Tuinschetsdag 

Wil je aan de slag met een mooiere, groenere tuin maar weet je niet waar je moet beginnen? In de klimaatweek organiseren we een tuinschetsdag.  Tuinontwerpers van de OntwerpAcademie maken een ontwerp voor je tuin en geven een aanzet voor de beplantingskeuze. Gedurende 45 minuten verkent de tuinontwerper al schetsend met jou de mogelijkheden voor je nieuwe tuin. Je gaat naar huis met de schetstekening en een hoop frisse inspiratie!

Je kunt je gratis aanmelden voor een schetssessie op 11 november. Meld je aan via duurzaam@velsen.nl en ontvang de intekenlijst. Neem vervolgens de intekenlijst, afmeting, de (zon)ligging en een aantal foto’s van je tuin mee naar de afspraak. Let op: deze activiteit is vol. Extra tuinschetsdag op zaterdag 20 januari 2024.

Vanwege de enorme belangstelling wordt er een extra tuinschetsdag georganiseerd op zaterdag 20 januari. Houd de website in de gaten voor meer informatie of meld u alvast aan door een mail te sturen naar duurzaam@velsen.nl.

Doe mee met de groene daken-actie

We zijn nog steeds op zoek naar enthousiaste inwoners die een buurtinitiatief groene daken willen opstarten in hun wijk. Hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper een groen dak namelijk wordt. En door het als een buurtinitiatief in te steken, maak je ook nog eens kans op de subsidie van Hoogheemraadschap van Rijnland. Inwoners kunnen zich aanmelden via duurzaam@velsen.nl. In de klimaatweek houden we een startbijeenkomst met alle geïnteresseerden.

Plantestafette

De GroenSpoor Plantestafette wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd in Noord-Holland. Alle deelnemende gemeenten creëren in oktober en november een nieuwe groenverbinding binnen of tussen gemeenten. Dat doen we in de vorm van een estafette. Met onder andere omwonenden, basisschool De Origon, De Hartekamp Groep en het Tender College planten we bomen en struiken aan en zaaien we inheemse kruiden in het Duinpark. Deze groene linten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar zorgen ook voor voedsel voor bijen, vlinders en vogels en gezelligheid voor de planters en passanten.

Klimaatfestival Heemskerk

Kom naar het Klimaatfestivalexterne-link-icoon op zaterdag 4 november 2023 in kasteel Assumburg. Volg onder andere gratis workshops, leer hoe je energie bespaart, doe mee aan een kledingruil of krijg een rondleiding door de kasteeltuin. Er is livemuziek én je maakt tijdens de Klimaatquiz kans op een Ezelpas (€50,-). Toegang & alle activiteiten zijn gratis!

Bespaarweek Beverwijk

Van 30 oktober t/m 4 november opent een pop-up-locatie aan de Breestraat 85 haar deuren. Een huis waar je elke dag binnen kunt lopen voor tips over: energie besparen, meer groen thuis en in de buurt, subsidies en duurzaamheidsleningen en voor inspirerende verhalen. Een ontmoetingsplek waar je van harte welkom bent. Om een vraag te stellen aan experts of om informatie te verzamelen. Je gaat zeker niet met lege handen naar huis!