Gideon Nijemanting (CDA): Nieuw perspectief

15 december 2022
Raadscolumn

Deze column bestaat normaliter uit vrolijke verhalen van lokale politici, maar dat wordt vandaag anders. Er moet mij namelijk iets van het hart. Het jaar 2022 wil ik, persoonlijk, zo snel mogelijk achter mij laten. Begin dit jaar besloten mijn vrouw en ik namelijk uit elkaar te gaan en dat wierp zijn schaduw over heel 2022.

Ik hoef niemand te vertellen dat scheiden, zowel in praktische als emotionele zin, impactvol is. En ondanks dat je vooraf weet dat het geen feest wordt, viel het mij toch enorm tegen. Het voelde alsof ik de vaste grond onder mijn voeten kwijt was. Letterlijk, omdat ik op zoek moest naar een nieuwe woning, maar vooral figuurlijk, omdat wie je bent enorm is verweven met je partner, je kind en je (schoon)familie. Wie ben je dan, als je ineens weer alleen bent? En als CDA-man, waar we het gezin zien als basis voor de samenleving, voelde de scheiding als een persoonlijk falen. Het raakte mijn eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Maar zoals bij veel heftige gebeurtenissen in het leven, kan het je ogen ook openen en een bron vormen voor (persoonlijke) groei. Naarmate de rust in je leven terugkeert en er langzaam nieuw perspectief ontstaat, komt dat besef. Tegelijk geeft het veel inzichten voor de dagelijkse politiek. Op meerdere thema’s ben ik met mijn neus op de feiten gedrukt en sterkt het mij om mij (nog) meer in te zetten.

Woningbouw is zo’n thema. Natuurlijk, al jaren één van onze topprioriteiten, waar wij vanuit het CDA ook enorm aan trekken en waar we als gemeenteraad weinig grip op lijken te krijgen. Maar ervaren hoe het is om nu als alleenstaande (ouder) een betaalbare woning moeten te zoeken, maakt aan alle illusies een einde. Of denk aan de relatief hogere woonlasten voor alleenstaanden, de impact van groeiende eenzaamheid bij zowel jong als oud en de complexe gezinsproblematiek als gevolg van scheidingen.

Als CDA willen wij vooral de kracht van de gemeenschap bevorderen, waarbinnen mensen tot bloei kunnen komen en omzien naar elkaar. En waar de overheid fungeert als vangnet. Die missie maakt mij nu trotser dan ooit.