Gemeente Velsen krijgt een Kinderraad

14 februari 2023
Gemeenteraad

Op woensdag 19 april 2023 vindt de allereerste vergadering van de Kinderraad in de gemeente Velsen plaats. Dit is een leuke manier om leerlingen van groep 7 met behulp van een interactieve methode kennis te laten maken met de (lokale) politiek en de gemeente.

De Kinderraad is een initiatief van de gemeenteraad. Zes scholen uit de gemeente doen dit jaar hier aan mee.

Waarom een Kinderraad?

Het doel van de Kinderraad is om kinderen op een speelse manier in aanraking te laten komen met de gemeente en met politiek. We laten ze ervaren hoe democratie werkt, hoe het gemeentebestuur in elkaar zit en hoe je een voorstel maakt.

Op de Dag van de Kinderraad vindt een echte kinderraadsvergadering plaats in de raadzaal op het gemeentehuis. Deze vergadering zal ook live worden uitgezonden en opgenomen. 

De kinderen bereiden zich vooraf op school voor aan de hand van lesmateriaal gemaakt door de gemeente. Het materiaal stelt de kinderen in staat om te leren over wat de gemeente doet en wat politiek en democratie betekenen. Het materiaal begeleidt ook bij het maken van een haalbaar voorstel. Daarnaast krijgen de kinderen adviezen over presenteren en debatteren. Één les zal worden verzorgd door een raadslid.

Voorstel

De kinderen moeten tijdens de lessen een voorstel ontwikkelen wat zij later zullen inbrengen tijdens de vergadering van de Kinderraad. De kinderen kunnen namelijk een bedrag winnen van € 5000 voor het in de Kinderraad meest verkozen voorstel en daarmee hun plan tot uitvoer laten brengen.

De in de Kinderraad ingebrachte voorstellen kunnen over van alles gaan, enige voorwaarde is dat het plan iets brengt waar zoveel mogelijk kinderen in de gemeente wat aan zullen hebben. Burgemeester Frank Dales zal de eerste vergadering van de Kinderraad voorzitten.
 

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.