Ferry Levasier - Forza! IJmond

13 oktober 2022
Portretten Raad

In onze serie #raadvanvelsen vertellen de raadsleden wat hun favoriete plek in de gemeente Velsen is en waarom. Dit keer is de beurt aan Ferry Levasier van Forza! IJmond over wat hij heeft met de sluizen.

‘De sluizen van IJmuiden zijn voor mij een speciale plek. Mijn vader was kaptein op een sleepboot van Wijsmuller (Svitzer).  Als klein kind kwamen we hierdoor dagelijks bij de sluizen. Wanneer je met de boot door sluizen vaart merk je pas hoe belangrijk deze voor ons zijn. Sluizen verdelen het water en beschermen ons zo tegen overstromingen.

Ook nu ik ouder ben kom ik geregeld bij de sluizen, het is op loopafstand van mijn werk en tijdens mijn pauze loop ik graag even richting de kleine sluis. Vanuit de sluis heb je prachtig uitzicht op Fort Eiland en de monding van onze pieren.

Ik zie de sluizen als een verbinding tussen IJmuiden en Velsen-Noord, maar ook tussen IJmuiden en Amsterdam. Voor dat de sluizen werden afgesloten voor auto’s was het voor mij de route om naar de overkant van het kanaal te komen.  Ik hoop ook dat we snel weer met de auto over de sluizen naar de overkant kunnen.’