Duurzaam wonen en verbouwen

Denkt u erover om duurzamer te gaan wonen? De gemeente Velsen werkt samen met een aantal partners die u op weg kunnen helpen.

Voor inspiratie, informatie en advies kunt u bij hen terecht. Ook kunnen zij u in contact brengen met gespecialiseerde bouwbedrijven uit de regio. Wel zo makkelijk.

Aan de slag

Duurzaam Bouwloket

Voor alle vragen over duurzaam verbouwen kunt u bij het Duurzaam Bouwloket terecht. Het loket is onafhankelijk en brengt u als bewoner in contact met (lokale) ondernemers en overheden. Vanaf het allereerste idee om te verduurzamen tot de offerte en uitvoering kunt u bij het loket terecht.

Huizenaanpak

De Huizenaanpak zet zich in van planvorming tot en met uitvoering en financiering. Speciale aandacht is er binnen de gemeente Velsen voor Verenigingen van Eigenaren (Eigenaren van appartementen). Zij kunnen zich inschrijven voor een gratis QuickScan. De scan is een eerste advies voor de VvE over energiebesparing, verduurzaming, financieringsmogelijkheden en het te volgen proces. Het kan de opmaat vormen voor een gedetailleerd maatwerkadvies. Voor 2019 zijn er 10 scans beschikbaar gesteld.

Energiek Velsen

Energiek Velsen is een energiecoöperatie: samen met andere Velsenaren wekt u energie op en draagt u op verschillende manieren bij aan de energietransitie. Energiek Velsen biedt geregeld gezamenlijke inkoopacties aan, zoals voor zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Ook bieden ze de mogelijkheid voor het afnemen van groene stroom via Greenchoice, zonnedelen en winddelen. Handig voor als u zelf geen dak heeft en toch wil investeren in groene energie.

Inspiratie

Duurzame Huizen Route

Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route stelt een groot aantal huiseigenaren hun duurzame woning open voor bezoekers. Ook eigenaren in Velsen en omliggende gemeenten doen mee. Hebt u al een duurzaam huis, en wilt u uw huis graag laten zien? U kunt uw huis ook aanmelden.

Milieucentraal

Milieucentraal laat u zien wat u kunt doen met duurzaamheid in de brede zin van het woord. U kunt hier terecht voor informatie over duurzame verbouwingen, maar ook voor milieuvriendelijke schoonmaaktips, elektrische rijden en milieubewust eten.

Financiering, vergunningen en regelgeving

Naar een duurzaam Velsen

De beleidskaders van de gemeente Velsen zijn te vinden in onder andere het milieubeleidsplan. We zetten ons in voor een aardgasvrije gemeente die duurzame energiebronnen als wind, warmte, water en zon gebruikt.

Overzicht subsidies en regelgeving

Zowel de Omgevingsdienst IJmond als de Rijksoverheid bieden informatie over subsidies, vergunningen en regelgeving. Ook bij het Duurzaam Bouwloket kunt u meer informatie vinden over subsidies.

Verdere informatie

Meer informatie over vergunningen, bestemmingsplannen of huisvesting of andere zaken die te maken hebben met wonen en verbouwen.

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.