Duurzaam verhaal Martijn: 'Ik ben trots op wat onze coöperatie voor elkaar krijgt'

25 november 2020
Duurzaam verhaal

De lokale energiecoöperatie Energiek Velsen organiseert duurzame acties van en voor Velsenaren. Inwoners kunnen onder meer een pakket met energiebesparende producten aanvragen. Grote kans dat je die vervolgens thuisbezorgd krijgt door voorzitter Martijn Mewe. Heel Velsen is hij al doorgefietst, met de bespaarboxen in zijn hondenkar. Hij merkt dat steeds meer inwoners bezig zijn met verduurzaming: “De coöperatie groeit hard, mensen willen hun steentje bijdragen.”

Ruim vijf jaar geleden liet Martijn Mewe twaalf zonnepanelen op het dak van zijn woning leggen, via een inkoopactie van Energiek Velsen. In eerste instantie zag hij dat vooral als een nuttige investering, maar gaandeweg begon hij steeds meer na te denken over de klimaatproblemen en wat je daar zelf tegen kunt doen. Eind 2018 werd hij bestuurslid bij Energiek Velsen, en al snel daarna ook voorzitter.

Bespaarcadeautjes uitdelen

Martijn is trots op wat de coöperatie in het afgelopen jaar heeft bereikt. Zo zijn er zo’n dertig vrijwillige energiecoaches opgeleid, die inwoners kunnen helpen om thuis te besparen. De coaches luisteren naar de plannen en wensen en helpen vervolgens om een stappenplan voor verduurzaming op te stellen. De coöperatie heeft in het afgelopen jaar maar liefst duizend bewoners bereikt. “Inwoners reageren heel positief”, vertelt Martijn. “Ze zijn blij om te ontdekken wat ze kunnen doen. Soms zien mensen echt een doembeeld voor zich van Nederland dat van het gas af moet. Wij kunnen daar heel praktische oplossingen tegenoverstellen. En stap voor stap, het hoeft niet allemaal ineens.”

De bespaarboxen die Energiek Velsen cadeau geeft, maken het makkelijk om zo’n eerste duurzame stap te zetten. Er zitten slimme bespaarproducten in, zoals ledlampen. “We wilden de dozen eerst verspreiden via bijeenkomsten in buurthuizen, maar corona gooide roet in het eten. In juni zijn we daarom een keer op de markt gaan staan om ze uit te delen. En als mensen een box aanvragen via de website, breng ik ze langs op de fiets.”

Zonnestroomdaken

Ook grotere stappen maken is mogelijk via Energiek Velsen. Zo zijn er regelmatig gezamenlijke inkoopacties voor zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Daarnaast werkt de coöperatie aan collectieve zonnestroomdaken: organisaties stellen een dak beschikbaar, omwonenden kunnen zich inschrijven op de stroom die daarmee wordt opgewekt. Het eerste zonnestroomdak werd dit voorjaar geopend in IJmuiden. Voor het einde van het jaar volgt een tweede, in Santpoort-Noord. Omwonenden kunnen zich inschrijven via energiekvelsen.nl. Martijn is ondertussen alweer op zoek naar een volgend dak, regelmatig is hij in gesprek om bedrijven te interesseren. “We werken samen met coöperatie Kennemer Kracht, die al veel ervaring heeft met dit soort projecten. Bedrijven hoeven dan ook niet huiverig te zijn om eraan te beginnen, want ze worden van A tot Z ontzorgd. Er staat een vergoeding tegenover, dus het is ook financieel aantrekkelijk. Ik roep bedrijven dan ook om zich bij ons aan te melden.”

Ook op daken van gemeentelijke panden ziet Martijn mogelijkheden, dus hij hoopt volgend jaar het eerste gemeentelijke collectieve zonnestroomdak te kunnen vieren.

Groei en samenwerking

Als Martijn over de toekomstplannen van de coöperatie vertelt, klinkt hij optimistisch en enthousiasmerend. “Energiek Velsen is in 2015 opgericht door drie inwoners die erin geloofden, en nu hebben we bijna 700 leden, die meedoen met onze bespaaracties. Die groei gaat steeds harder.”

Hij prijst de samenwerking met andere coöperaties in de regio, waardoor er nog meer mogelijkheden ontstaan voor acties. “De beeldspraak klopt niet helemaal, maar samen kunnen we ervoor zorgen dat duurzame initiatieven zich als een positieve olievlek uitbreiden.”

Tips

  • Een praktische tip om binnen een minuut te beginnen met besparen: zet je cv-ketel op 60 graden. Kijk op zetmop60.nl
  • Voor bedrijven: heb je een groot dakoppervlak dat je niet benut? Stel ‘m dan beschikbaar voor collectieve zonnestroom. Mail naar welkom@energiekvelsen.nl
  • Ook kleine stappen zijn belangrijk, dus meld je aan voor een bespaarbox of een gesprek met een energiecoach op energiekvelsen.nl.