Duurzaam verhaal Carina: 'Duurzaamheid begint bij respect voor materiaal'

11 april 2022
Duurzaam verhaal

'Gevoel voor schoonheid en respect voor materiaal, daar begint duurzaamheid voor mij', vertelt ontwerper Carina Riezebos. Dat geldt niet alleen voor haar werk; vanuit die gedachte is ze ook bezig haar woning in Velsen-Noord uit 1906 energiezuinig te maken.

Velsense geschiedenis in de woning van Carina

In de woning van Carina ligt Velsense geschiedenis besloten: hier was ooit de modevakschool van de gezusters Gaarthuis gevestigd. Er kwamen kunstenaars en andere creatieve mensen over de vloer. Vlakbij was bovendien een pottenbakkerij gevestigd van Velsen Plateel, een soort aardewerk dat destijds net zo beroemd was als Delfts Blauw. Dat verleden koestert Carina: 'Het is voor mij een soort heilige grond.' Het maakt haar extra gemotiveerd om goed voor de woning te zorgen, op een creatieve én duurzame manier.

Duurzaam wonen en reizen

Twee jaar geleden zette Carina enkele grote stappen op weg naar een duurzamer leven. Nadat ze advies had ingewonnen van een energiecoach, liet ze het dak en de vloer isoleren. Een flinke onderneming, want het dak moest volledig vernieuwd. In diezelfde periode schafte ze ook tien zonnepanelen aan. 'Het oude dak lag er toen nog op, maar met de installateur had ik afgesproken dat hij ze gratis terug zou plaatsen op het nieuwe dak. Dat vind ik een mooi voorbeeld van wat je samen voor elkaar kunt krijgen.' In die tijd maakte ze ook de overstap naar elektrisch rijden. In wonen én reizen had ze haar CO2-uitstoot fors verminderd. Dat smaakte naar meer!

Van het gas af

Dit jaar heeft Carina opnieuw een gesprek gehad met een energiecoach van Energiek Velsen, waarna ze een meerjarenplan heeft gemaakt voor haar woning en atelier. 'Je kunt niet alles in één keer doen, zeker niet omdat we ook in het huis wonen. Veel mensen zijn geneigd om alles in een paar maandjes af te willen hebben, maar ik vind het niet erg om in een huis te wonen waar nog niet alles af is. Als het maar echt goed wordt. Maar het vergt wel doorzettingsvermogen om het zo aan te pakken.' Alle ramen krijgen nu isolerende beglazing. Ook wil ze een warmtepomp aanschaffen, zodat de woning volledig van het gas afgekoppeld kan worden. Gelukkig weet Carina waar ze het allemaal voor doet: 'Dit huis staat hier al meer dan honderd jaar en gaat mij overleven, het is fijn om er iets van te maken waar volgende bewoners ook weer honderd jaar mee vooruit kunnen.'

Het meest ambitieuze project is de verduurzaming van het atelier achter de woning. Hier werden ooit de lessen van de modevakschool gehouden. 'We willen de stenen muren en de houten fundering behouden, en vervolgens met een houtskelet, glas en zonnepanelen het atelier opnieuw opbouwen. Houtskeletbouw is een duurzame bouwmethode.'

Wat is duur?

Kwaliteit en schoonheid zijn de twee uitgangspunten waar Carina steeds op teruggrijpt, al sinds ze 25 jaar geleden begon als ontwerper in glas. 'Ik ben er altijd op gefocust geweest om zorgvuldig om te gaan met materialen. Ik weet wat het kost om daadwerkelijk iets moois te maken, dan haal je het niet in je hoofd om zomaar dingen weg te gooien. We zijn in Nederland een handelsvolk ten top, we voelen ons soms een beetje dom als we iets kopen voor te veel geld. Maar wat nou als ons venster van wat goedkoop en wat duur is niet klopt? Wat als de bril waar je door kijkt niet realistisch is ten opzichte van andere waarden, bijvoorbeeld de natuur of de arbeid van degene die iets heeft gemaakt? Als je door dat venster kijkt, zie je dat sommige dingen té goedkoop zijn, zoals glaswerk voor een paar euro. Dat klopt niet. Dat verhaal wil ik graag uitdragen.'

Tips

  • Werk samen met experts om goede keuzes te kunnen maken. Zeker op het gebied van een duurzame verbouwing heb je dat gewoon nodig.
  • Wees niet te snel tevreden met het eerste wat je aangereikt krijgt. Zeker als het wel functioneel is, maar je vindt het niet mooi. Doe het in één keer goed, dan hoef je het niet later nog eens te vervangen omdat je toch niet tevreden bent.
  • Kwaliteit kost tijd, maak daarom een plan.