De Weidbuurt aan de slag met groene daken

20 februari 2023
Duurzaam

Buren Marian en Johan starten een buurtactie om zoveel mogelijk groene daken aan te leggen in de Weidbuurt in Velserbroek. Vanaf vandaag beginnen ze met campagne voeren om buren enthousiast te maken.

Sinds december 2022 is in gemeente Velsen een groene daken-actie gestart. Meerdere groepjes inwoners gaan in treintjes na elkaar aan de slag met buurtacties. Begin december startte de Santhaesbuurt in Santpoort, daarna volgde de Springer- en Vogelbuurt in Velserbroek. Nu is het de beurt aan de Weidbuurt in Velserbroek.

Buurtbewoner Johan ziet veel voordelen in groene daken: ‘Voor ons begon het met het idee dat een groen dak mooi zou staan. Later kwam daar ook het argument milieu en klimaat bij.’ Zijn buurman Marian wil vooral graag helpen zijn buurt te vergroenen: ‘Ik ben landschapsarchitect en streef er in mijn dagelijkse werk naar om een aangename en gezonde leefomgeving te creëren. Groen is daar een heel belangrijk onderdeel van: het maakt je blij en is gezond. Mijn expertise wil ik nu ook inzetten om mijn eigen buurt te vergroenen. Ik wil kijken wat ik zelf kan doen en graag veel mensen meenemen in dit proces.’

Inwoners van de Weidbuurt in Velserbroek kunnen zich tot en met 19 maart 2023 aanmelden via de website Rooftoprevolution.nl/velsenexterne-link-icoon.

Campagne voeren

Marian en Johan starten vanaf 20 februari 2023 met campagne voeren om zoveel mogelijk buren mee te krijgen. Ze versturen brieven naar de buurt, delen flyers uit en staan op zaterdag 25 februari tussen 10.30 en 11.15 uur met de ‘dakfiets’ (een bakfiets met een prototype groen dak)bij het speeltuintje aan De Krommeweid (t.h.v. nr 4) en tussen 11.30 en 12.30 uur op de speelweide aan het Tarweland (t.h.v. nr 2).Allemaal acties om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen meedoen met het vergroenen van hun schuur- en platte daken. Want hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper het wordt. En hoe meer kans op subsidie van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Andere buurten

Er doen nog veel meer buurten mee met de groene daken-actie. Andere inwoners van Velsen die niet in de Weidbuurt wonen, kunnen via rooftoprevolution.nl/velsenexterne-link-icoon kijken of hun wijk ook meedoet. Staat de wijk er niet bij? Dan kunnen inwoners zelf een actie starten.

Duurzaam Velsen

Velsen is op weg naar een duurzame, klimaatneutrale gemeente. Het verbeteren van de biodiversiteit en het nemen van klimaatadaptieve maatregelen draagt hieraan bij. Daarom stimuleert en steunt gemeente Velsen dit soort buurtinitiatieven graag. Inwoners die eenzelfde soort actie willen opzetten, kunnen zich melden via duurzaam@velsen.nl. Ook andere duurzame initiatieven zijn welkom. Samen gaan we voor een duurzaam Velsen.