Cees Sintenie (CDA Velsen): Tweedeling mag niet groter worden

29 september 2022
Raadscolumn

Prinsjesdag is onder normale omstandigheden een feestelijke dag met de Troonrede als de traditionele opening van het nieuwe politieke jaar. Maar voor veel mensen stond Prinsjesdag dit jaar in het teken van grote zorgen. De oorlog in Oekraïne gaat nog elke dag door. De gevolgen daarvan merken we allemaal in de gestegen prijzen voor energie en boodschappen.

Maar de oorlog vraagt ook in onze gemeente om solidariteit en saamhorigheid. Dat we naar elkaar omzien in deze onzekere tijden. Er zijn gezinnen die het simpelweg niet meer redden. Wij hebben solidariteit nodig om te voorkomen dat mensen in grotere problemen raken. De gevolgen reiken verder dan alleen de huishoudens. Veel sportverenigingen en buurthuizen werken met een begroting, die weinig ruimte biedt voor grote tegenvallers door de fors gestegen energieprijzen.

Wij als gemeente kunnen daar iets aan doen. Overal is een tekort aan: schone lucht, huizen, zorgpersoneel, leraren en straks misschien ook nog wel betaalbaar voedsel. Armoede dreigt voor een steeds grotere groep mensen. Daar moeten we ons de komende jaren volop voor gaan inzetten. De tweedeling in onze gemeenschap mag niet groter worden. We hebben natuurlijk wel ideeën over creëren van meer samenhang in de samenleving, dat we scherp zullen toezien hoe landelijke maatregelen (die armoede moeten compenseren) bij onze inwoners uitpakken en eventueel daarop ingrijpen indien nodig. Tegelijk proberen wij ons in te zetten voor toekomstgericht Velsen; zowel qua leefbaarheid als economisch. 

Niet álles kun je oplossen met geld. Eenzaamheid is een zorgelijk iets dat voorkomt in alle lagen van de bevolking en niet leeftijd gebonden is. Houd je ogen en oren goed open en doe iets met de signalen die je opvangt. Plan gewoon wat vaker een bezoekje aan mensen in je omgeving. Een luisterend oor en af en toe een hand op een schouder is vaak al genoeg. Vooral de mensen in de zorg en de mantelwerkers kunnen deze signalen oppakken.

Het tekort aan woningen is een onderwerp dat al jaren een grote rol speelt en het lijkt alleen nog maar erger te worden. Wat het nog complexer maakt is dat we blijkbaar niet in staat zijn om dit probleem op korte termijn op te lossen. Toch zullen we er alles aan moeten doen wat binnen ons vermogen ligt, hier gaan we als CDA Velsen veel energie in steken.