6 buurten in Velsen aan de slag met groene daken!

13 december 2023
Duurzaam

6 groepjes inwoners gaan vanaf december aan de slag met het vergroenen van hun buurt. De zogenoemde ‘dakboswachters’ starten met een groene daken-actie waarbij ze buren enthousiasmeren om mee te doen. Het doel? Zo veel mogelijk groene daken, om zo de buurt te vergroenen en de biodiversiteit te verbeteren. Gemeente Velsen en Rooftop Revolution helpen de inwoners met communicatie en uitvoering.  

Op 11 december 2023 kregen de inwoners die zich hadden aangemeld een dakboswachtersopleiding in het Polderhuis in Velserbroek. Na deze opleiding, waarin de inwoners alles leren over groene daken en campagne voeren, gaan de eerste twee buurten aan de slag. Dit zijn het noordelijke deel van Santpoort-Noord en een deel van Velsen-Zuid. “Ik wil eigenlijk al heel lang een groen dak, en toen ik de oproep van dit project voorbij zag komen dacht ik: dat is perfect voor mijn uitbouw! Een uitzicht met bloemen in plaats van bitumen zou super zijn. Mooi als mijn buren ook mee willen doen!”, aldus dakboswachter Frank uit Santpoort-Noord. Buurtbewoners van Santpoort-Noord en Velsen-Zuid kunnen zich vanaf 20 december aanmeldenexterne-link-icoon voor een groen dak.

Campagne voeren in de buurt

Inwoners uit de buurten gaan zelf campagne voeren om zoveel mogelijk buren mee te krijgen. De initiatiefnemers, ook wel dakboswachters genoemd, versturen brieven naar de buurt, delen flyers uit en staan op zaterdag 27 januari (tussen 09:30 en 12:30 uur) met de ‘dakfiets’ – een bakfiets met een prototype groen dak – in Santpoort-Noord en Velsen-Zuid. Op de website worden de locaties en de tijden nog specifieker vermeld. Al deze acties gaan ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk mensen meedoen met het vergroenen van hun schuur- en uitbouwdaken. Want hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper het wordt. En hoe meer kans op subsidie van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Ook meedoen als dakboswachter?

We zoeken nog mededakboswachters voor de wijk Zee- en Duinwijk in IJmuiden en voor Velserbroek. Dus inwoners die graag willen helpen met campagnevoeren, kunnen zich nog melden via duurzaam@velsen.nl.

Buren leggen samen aan

Inwoners gaan samen aan de slag om het groen zelf op de daken te leggen. Samen aanleggen maakt het makkelijk en leuk! Kijk via de website van Rooftop Revolution externe-link-icoonbinnenkort welke buurten er nog meer meedoen. Uiteindelijk worden de daken in april aangelegd.

De voordelen van groene daken

Een groen dak is een dak dat bedekt is met begroeiing zoals mossen, bloemen, planten en grassen. Een groen dak heeft verschillende voordelen. Het geeft bijvoorbeeld verkoeling in de zomer, het vangt regenwater op en het dak gaat langer mee. Maar misschien nog wel belangrijker: de beplanting heeft een luchtzuiverende werking en bevordert de biodiversiteit.