24 tips besparen op uw energierekening

Deze energiebespaartips kunnen helpen honderden euro's per jaar te besparen. Én ze zorgen voor een vermindering in de CO2-uitstoot.

Grootste besparingen leveren de meeste winst op

 1. Plaats deurdrangers (bespaar ca. € 250 per jaar). Als je alle tussendeuren in huis sluit en in kamers waar je niet bent de radiator uitzet, bespaar je tot € 250 per jaar aan gas.
 2. Douche niet langer dan 5 minuten (bespaar ca. € 225 per jaar). Iedere dag 20 minuten douchen kost € 300 per jaar (per persoon). Tip: plaats een leuke douchetimer in de douche.
 3. Verwarm minder kamers in huis (bespaar ca. € 170 per jaar). Verwarm alleen de kamers waarin je zit of werkt en sluit alle deuren in huis.
 4. Gebruik een radiator ventilator (bespaar ca. € 170 per jaar). Met radiator ventilatoren kan de keteltemperatuur omlaag tot 60 graden en wordt de woonkamer toch snel lekker warm.
 5. Zet de thermostaat een graadje lager (bespaar ca. € 85 per jaar). Zet de thermostaat 1 graad lager. Tips: doe een warme trui aan, gebruik een deken op de bank en zet 1 uur voordat je gaat slapen de thermostaat op nachtstand.
 6. Doe 2e koelkast weg (bespaar ca. € 80 per jaar). Een 2e koelkast is vaak oud en verbruikt veel stroom. Doe hem weg of gebruik hem alleen tijdens een feestje.
 7. Zet apparaten uit en niet op stand-by (bespaar ca. € 75 per jaar). Laat elektrische apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze helemaal uit. Tip: gebruik hiervoor een stekkerdoos met schakelaar.
 8. Gebruik de ventilator in plaats van de airco (bespaar ca. € 60 per jaar). Een airco verbruikt veel stroom als hij aan staat. Een ventilator is energiezuiniger en dus milieuvriendelijker dan een airco.

Alle beetjes helpen en zijn goed voor het milieu

 1. Hang je was aan de lijn in plaats van in de droger (bespaar ca. € 70 per jaar). Heb je daar weinig ruimte voor, probeer dan de helft van je was op te hangen, dat bespaart toch al zo’n € 30.
 2. Plaats een douchebespaarkop (bespaar ca. € 55 per jaar). Monteer een waterbesparende douchekop. Dat bespaart ca. per persoon € 40 per persoon per jaar.
 3. Plaats tochtstrips (bespaar ca. € 50 per jaar). Plaats tochtstrips in deuren en ramen (en een tochtborstel voor de brievenbus). Tip: isoleer ook het luik van je kruipruimte!
 4. Plaats radiatorfolie achter je radiatoren (bespaar ca. € 30 per jaar). Plaats radiatorfolie bij radiatoren tegen een niet geïsoleerde buitenmuur.
 5. Houd radiatoren vrij (bespaar ca. € 20 per jaar). Hang geen gordijnen voor de radiator en zorg dat er (vooral in de winter) geen meubels voor de radiator staan.
 6. Was op 40 graden (bespaar ca. € 20 per jaar). Was niet warmer dan op 40 graden. Tip: het is voor hygiene niet altijd nodig om heter te wassen dan 40 graden (behalve b.v. vaatdoekjes).
 7. Zet de vaatwasser op Eco-stand (bespaar ca. € 15 per jaar). Gebruik je toch een vaatwasser, zet hem dan op Eco-stand. Dit wast doorgaans goed schoon en is veel zuiniger. Je bespaart zo’n € 15.
 8. Gebruik LED-lampen (bespaar ca. € 4,50 per jaar, per lamp). Vervang gloei- en halogeenlampen door LED-lampen. Besparing per lamp is € 4,50 per jaar per lamp.

Handige extra tips kleine besparingen en/of meer comfort

 1. Zet je vriezer op max. -18°C. Bedenk of je echt een vriezer nodig hebt. Als je hem toch gebruikt, zet hem dan maximaal op -18 °C .
 2. Zet de vaatwasser pas aan als deze vol is. Geen vaatwasser gebruiken bespaart het meest. Gebruik je deze toch, zet hem dan aan als deze helemaal vol is.
 3. Kies de juiste vlam en doe de deksel op de pan. Zorg dat de gasvlam onder de pan blijft. Doe ook altijd de deksel op de pan. Eten kookt dan eerder, en wordt sneller gaar, dit bespaart gas.
 4. Koel zuinig en ontdooi regelmatig de koelkast. Laat spullen uit de diepvries in je koelkast ontdooien. Ontdooi ook koelkast en vriezer regelmatig. Tip: zet beide kasten 10 cm van de muur af.
 5. Gebruik de waterkoker zuinig. Zuinig omgaan met de waterkoker levert best wat op. Tip: verwarm niet meer water dan nodig. Maak water ook niet heter dan nodig.
 6. Ontlucht radiatoren regelmatig. Als er te veel lucht in de leidingen zit werkt de verwarming niet optimaal. Dit kost extra energie. Tip: vul ook de CV-ketel bij.
 7. Laat je CV-ketel afstellen. Laat de temperatuur van de ketel afhangen van de buitentemperatuur (ketels staan vaak op 90 graden terwijl 60 graden al prima is).
 8. Zorg voor goede luchtcirculatie. Schone lucht in huis is noodzakelijk voor jouw gezondheid. Tip: open even ’s ochtends de ramen/deuren om verse lucht binnen te laten.

Bronnen

Meer doen of hulp nodig?

De energiecoaches van energiecoöperatie Energiek Velsenexterne-link-icoon kunnen helpen.