Foto van weggegooid blikje op straat

Wedstrijd urban mining voor scholen in Velsen

We gaan op jacht! Welk 'urban mining'-team maakt het gaafste product van voorwerpen die een tweede leven verdienen? En wie maakt daar de vetste video van?

Van 31 oktober tot en met 6 november is het de Nationale Klimaatweekexterne-link-icoon. In deze week organiseren bedrijven, overheden, organisaties en inwoners uit heel Nederland allerlei activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Gemeente Velsen doet hier volop aan mee! 

Samen met de Wow-fabriek heeft gemeente Velsen een wedstrijd uitgeschreven. Het doel: wie kan het beste nieuwe voorwerp maken uit producten die een tweede leven verdienen? Dit heet ook wel Urban mining: het recyclen van waardevolle grondstoffen uit stedelijk afval. De Wow-fabriek doet dit dagelijks! De winkel verkoopt allerlei circulaire spullen die gemaakt zijn van afval. Denk bijvoorbeeld aan wijnkoelers van paddenstoelen, kleding van petflessen en tassen van oud plastic.

Wie kunnen meedoen?

Basisschoolgroepen 7 en 8, en de eerste en tweede klas van de middelbare school kunnen meedoen met deze wedstrijd.

Wat gaan we doen?

De opdracht bestaat uit een voorstel om vier subteams (van bijvoorbeeld 2 of 3 leerlingen, zie subteams hieronder) samen te stellen die samen één ‘urban mining’-team vormen. Of wat natuurlijk ook mag, is meerdere teams vormen van ongeveer 5 a 6 leerlingen die alle onderstaande stappen volgen.

Zoekers:  Een team van zoekers gaat op jacht naar circulaire schatten. Denk aan afval op straat, afval van bedrijven (bijvoorbeeld van het werk van ouders, of van school zelf). Of misschien hebben buurtbewoners wel oude lakens of andere voorwerpen over.

Makers: daarna gaat het volgende team brainstormen over allerlei nieuwe mogelijkheden waar deze spullen voor kunnen worden gebruikt. De makers gaan deze ideeën vervolgens  omzetten naar een product of meerdere producten.

Marketeers: Het presentatieteam zal daarna zorgen voor de storytelling en presenteren waarom dit het beste idee is. (Optioneel)

Videomakers: Er is ook een team die de hele zoektocht en het uiteindelijke product vastlegt met een mobiele telefoon en daar een video van maakt. Deze video’s worden verstuurd naar Duurzaam@velsen.nl.

De eindproducten zijn dus een voorwerp én een video. (Al is de video niet verplicht, maar wel heel leuk!).

Alle producten worden op een dag in de klimaatweek (tussen 31 oktober en 4 november) tentoongesteld in het gemeentehuis van Velsen. De wethouder kiest uit alle inzendingen een winnaar. Zij winnen de duurzame beker!

Aanmelden

Meld je voor 14 september aan via duurzaam@velsen.nl. Dan ontvang je van ons de uitgebreide opdrachtomschrijving en een video waarin de opdracht wordt uitgelegd voor de leerlingen.