Foto van man die warmtescanapparaat vasthoudt

Warmtescan

Gemeente Velsen wil eigenaars van koopwoningen met een slecht isolatielabel helpen met het isoleren van hun woning. We starten in Velsen-Noord. De eerste stap is het maken van warmtescans van deze woningen. Gemeente Velsen geeft deze warmtescans gratis weg aan eigenaren van een koopwoning met energielabel D, E, F of G. Afmelden voor deelname kan tot uiterlijk zondag 26 februari.

Wat gaat er gebeuren?

Tijdens een koude dag of nacht in januari of februari worden de woningen in Velsen-Noord vanaf de straat gescand door het gespecialiseerde Heatpulse team. Zij maken de warmtescan van de buitenkant van de voorgevel. Vervolgens verwerken ze de scan tot een isolatie-adviesrapport. Omdat de scan wordt gemaakt tijdens erg lage temperaturen, is extra stoken of thuisblijven niet nodig. Uw warmtescan inclusief isolatie-advies ontvangt u in februari in uw brievenbus. Wilt u liever geen vrijblijvende warmtescan ontvangen? Meld u af met met uw unieke code die in uw brief staat.

Wat zijn de vervolgstappen?

Op zaterdag 25 maart van 10:00 tot 16:00 uur komen we bij u langs in de wijk. We staan op de hoek Stratingplantsoen/Wijkerstraatweg. We geven tekst en uitleg over het warmtescanrapport en kunnen u adviseren over duurzame vervolgstappen. Bijvoorbeeld via een energiecoachgesprek met een energiecoach van Energiek Velsen, een collectieve inkoopactie of informatie over subsidie en financiering. Hierbij is de mobiele showroom van Duurzaam Bouwloket aanwezig, een energieadviseur van Heatpulse en energiecoaches van energiecoöperatie Energiek Velsen.

In de mobiele showroom vindt u alles om uw huis te verduurzamen: van radiatorfolie en ledlampen tot verschillende soorten isolatiematerialen, warmtepompen, infraroodpanelen, warmteterugwinning en zonnepanelen.

Meer informatie

Op duurzaamvelsen.nlexterne-link-icoon en velsengoedbezig.nlexterne-link-icoon vindt u meer informatie over verduurzaming. Informatie over de warmtescans vindt u op www.heatpulse.nlexterne-link-icoon.

Veelgestelde vragen

Veel warmte uit woningen gaat verloren via ramen, daken en gevels. Een warmtescan laat zien waar warmtelekken zitten. Het is niet mogelijk om op basis van een warmtescan een precieze isolatiewaarde vast te stellen. Wel is het mogelijk om hiervan een indicatie te geven. Goede isolatie zorgt voor beter wooncomfort en een lagere energierekening. Daarnaast is isoleren een goede stap om uw woning te verduurzamen.

Een warmtefoto of warmtescan is een foto gemaakt met een thermografische camera. Deze vangt straling op van het gefotografeerde object (bijv. een woning) én de omgeving er omheen. Deze straling is afhankelijk van de temperatuur en met het menselijk oog niet te zien. De straling uit zich op het beeld in kleuren. Over het algemeen geldt: hoe roder, hoe warmer. Maar let op, een warmtefoto interpreteren is niet zo makkelijk als het lijkt. Daarom wordt hiervoor een expert ingezet.

De energieprijzen zijn op dit moment erg hoog. De gemeente wil bewoners in Velsen-Noord helpen met het verlagen van de energierekening door het geven van inzicht in mogelijke isolatiemaatregelen in uw woning. Dit doen wij met behulp van gratis warmtescans. Onze ondersteuning richt zich op koopwoningen met energielabels D, E, F of G, of woningen zonder energielabel.

De energietransitie is in Velsen in volle gang. Gemeente Velsen helpt u graag bij het verduurzamen van uw huis. Door uw huis te verduurzamen verbetert u het wooncomfort en daalt de energierekening. Zeker met de huidige hoge gasprijzen is het ook financieel aantrekkelijk om te verduurzamen en is een investering vaak snel terug te verdienen. Met onafhankelijk advies vanuit Duurzaam Bouwloket helpen we u met het maken van investeringskeuzes. 

Dit is niet met zekerheid te zeggen. De warmtescans worden alleen gemaakt als het buiten koud genoeg en droog is. De foto’s worden in de periode van eind januari tot begin februari gemaakt. 

We proberen enkel woningen te selecteren die goed zichtbaar zijn. Soms kan het toch voorkomen dat bijvoorbeeld een boom het zicht ontneemt. We proberen dan zo veel mogelijk van de woning op de scan te krijgen. Als er geen scan gemaakt kan worden, dan krijgt u daarvan bericht.

Nee, dat bieden wij nu niet aan. Alleen de voorgevel wordt gescand. Op deze manier is het mogelijk veel woningen in beeld te brengen en zo veel bewoners te bereiken. 
Als u uw hele woning wilt laten scannen, dan kunt u contact opnemen met Energiek Velsen(externe link)externe-link-icoon.

Nee, dit is niet nodig. We gaan er vanuit dat de thermostaat niet lager staat dan 15 graden Celsius. De scan wordt vanaf de openbare weg van de voorgevel gemaakt en de thermograaf hoeft niet op het privé terrein te komen. 

Nee, de warmtescans worden in principe vanaf de openbare weg gemaakt. 

Nee, dit is niet nodig. De warmtescan wordt gemaakt wanneer de buitentemperatuur laag genoeg is. Hierdoor is het temperatuurverschil tussen buiten en binnen groot genoeg en worden de warmtelekken waargenomen.

Er worden thermografische foto’s genomen vanaf de openbare weg zonder dat persoonskenmerken worden opgenomen. Een warmtebeeld kan niet door een woning heen "kijken" dus personen binnen de woning worden niet vastgelegd. Ook wordt uw woning geblurd in het rapport van uw buren. Het kan zijn dat u liever niet heeft dat er een warmtescan van de woning wordt gemaakt. U kunt zich voor 10 februari 2023 afmelden door een e-mail te sturen naar duurzaam@velsen.nl onder vermelding van warmtescan. Of u kunt zich afmelden via de QR-code in de brief.

Het rapport met warmtescan en het isolatieadvies ontvangt u naar verwachting in de eerste week van maart per post. Op 19 maart 2022 komen we vervolgens naar uw wijk en kunt u vragen stellen over het rapport en advies inwinnen in de energiebus van het Duurzaam Bouwloket. 

Nee, u ontvangt enkel gegevens van uw eigen woning. De woning van uw buren wordt geblurd in uw warmtescan rapport. Als u zich afmeldt, wordt er geen warmtescan gemaakt van uw woning en ontvangt u deze niet.

Nee, deze actie is gericht op woningeigenaren. Woningeigenaren zijn immers in staat om hun woning te isoleren of kieren te dichten. Bent u huurder? Neem dan contact op met Energiek Velsen voor een gratis energiecoachingsgesprek.

Deze actie is beschikbaar voor geselecteerde woningen in de gemeente Velsen. Twijfelt u of u de brief wellicht gemist heeft, neem dan contact op door een e-mail sturen naar duurzaam@velsen.nl.

In opdracht van de gemeente maakt Heatpulsexterne-link-icoone een rapport op maat op basis van de warmtefoto van uw woning. Het advies is zo geschreven dat u een beter beeld kunt krijgen van de warmtelekken in uw woning. Naast eenvoudige tips, zoals het aanbrengen van radiatorfolie of tochtstrips, krijgt u een specifiek isolatieadvies. Op deze manier kunt u effectiever aan de slag met het isoleren van uw woning.

Het Duurzaam Bouwloket en energiecoöperatie Energiek Velsen helpen woningeigenaren met onafhankelijk advies over het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken van hun woning. De adviseurs helpen u graag met informatie, advies en oplossingen van betrouwbare leveranciers. Ook organiseren zij collectieve inkoopacties, zowel voor isolerenexterne-link-icoon als voor de aanschaf van zonnepanelenexterne-link-icoon. Heb je plannen om met buren van het gas af te gaan? Mail dan naar duurzaam@velsen.nl. Dan kijken we hoe we kunnen helpen.