Verhuizen naar Velsen vanuit het buitenland

Beschrijving

Woont u in het buitenland en wilt u in Velsen komen wonen? En verblijft u gedurende een half jaar meer dan 4 maanden in Nederland? Dan moet u zich inschrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. U moet binnen vijf werkdagen na uw aankomst in Nederland telefonisch een afspraak maken.

U moet dit ook doen als u eerder in Nederland ingeschreven hebt gestaan. 

Aanvragen

U maakt eerst telefonisch een afspraak via 0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal). Daarna komt u voor uw inschrijving persoonlijk naar de balie van het gemeentehuis en neemt u alle gevraagde documenten mee. Dit geldt ook voor uw partner en/of kinderen. Een afspraak duurt ongeveer 45 minuten per persoon.

Meenemen naar uw afspraak:

  • Geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart en/of verblijfsvergunning).
  • Een kopie van huurovereenkomst of koopcontract of een verklaring met handtekening en kopie geldige legitimatiebewijs van de hoofdbewoner (als u gaat inwonen).
  • Verhuist u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten? Dan hebt u een bewijs van uitschrijving nodig.

De volgende documenten kunt u later (binnen 3 maanden) tonen, als ze nog niet in uw bezit zijn:

  • Een geboorteakte.
  • Als dit van toepassing is: huwelijksakte, echtscheidingsakte, overlijdensakte van partner en verklaring van burgerlijke staat met de benodigde stempels,
    adoptie- of erkenningsakte van uw kind(eren).

Deze akten moeten gelegaliseerd zijn. De gemeente moet namelijk de echtheid van de akten kunnen vaststellen. Van akten die niet zijn opgesteld in de Nederlandse, Engelse, Franse of Duitse taal vragen wij een officiële vertaling.

Na inschrijving ontvangt u een Burgerservicenummer (BSN) per post. Dit hebt u nodig om een bankrekening te openen en een zorgverzekering af te sluiten. Hebt u eerder in Nederland gewoond? Dan beschikt u al over een Burgerservicenummer.

Duur afwikkeling

In de meeste gevallen is uw inschrijving binnen maximaal 4 weken geregeld.

Kosten

Inschrijving in Velsen vanuit het buitenland is kosteloos.

Bijzonderheden

Contactgegevens

Gemeente Velsen Burgerzaken

Bezoekadres

Gemeentehuis Velsen
Dudokplein 1
1971 EN IJmuiden

Klant Contact Centrum
Burgerzaken werkt op afspraak van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.

Postadres:
Postbus 465,
1970 AL IJmuiden

Telefoon 0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal)

Website www.velsen.nlexterne-link-icoon
E-mailburgerzaken@velsen.nl

Meld bij uw verzoek om een afspraak, met de behandelend ambtenaar van de afdeling Burgerzaken, dat het om een vestiging vanuit het buitenland gaat.

IND
Stadhouderskade 85
1073 AT  AMSTERDAM
Tel. 088-0430430

Op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 16.00 uur.

www.ind.nlexterne-link-icoon