Bibliotheek met hekwerk en container met sloopafval

Verbouwing bibliotheek en BuitenGewoon in Velserbroek

De gemeente Velsen, Stichting Bibliotheek Velsen, Welzijn Velsen en BuitenGewoon willen meer samenwerken. Zo zorgen we samen dat Velsenaren die in en rond Velserbroek wonen of werken, zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van activiteiten op het gebied van educatie, cultuur, welzijn en dagbesteding. In de toekomst is er in het vernieuwde gebouw meer ruimte om bijvoorbeeld een cursus te volgen of naar een inloopspreekuur te gaan.

Verbouwing bibliotheek en BuitenGewoon in Velserbroek

Om deze video te bekijken gaat u akkoord gaan met de voorwaarden en privacybeleid van Youtube.

In opdracht van de gemeenteraad van gemeente Velsen wordt de bibliotheek Velserbroek omgebouwd tot een nieuw gebouw. Dit wordt een plek waar u binnen kan lopen voor een kopje koffie, maar waar u ook informatie kunt halen over (financiële) vragen over zorg of voorzieningen. En er komen welzijnsactiviteiten voor jong en oud.

In opdracht van de gemeenteraad wordt het gebouw van de bibliotheek en BuitenGewoon in Velserbroek vernieuwd. In het nieuwe gebouw kunt u binnenlopen voor een kopje koffie en ook informatie halen over (financiële) vragen over zorg of voorzieningen.

En er komen welzijnsactiviteiten voor jong en oud. Heel laagdrempelig.
Door samen op te trekken vanuit één locatie gebouw is het mogelijk om nauw samen te werken en meer gezamenlijke activiteiten aan te bieden. Zo kunnen we de inwoners van Velserbroek nog beter helpen en ondersteunen.  

Wat is er tot nu toe gebeurd?

In 2021 heeft de gemeenteraad een krediet van 2,2 miljoen euro afgegeven voor de verbouwing en vernieuwing van de bibliotheek Velserbroek tot een multifunctionele accommodatie.

In het voorjaar van 2022 zijn de gemeente, Stichting Bibliotheek Velsen, Welzijn Velsen en Stichting Buitengewoon een samenwerking aangegaan om na te denken over een gezamenlijk aanbod van activiteiten.

Vanaf het voorjaar 2022 is samen met Butselaar CS Architecten gewerkt aan een voorlopig ontwerp voor de verbouwing van het pand.

Net voor de kerst 2022 heeft de gemeenteraad van Velsen ingestemd met de plannen. Sindsdien werken we aan de verdere uitwerking van de plannen tot een definitief ontwerp.

In de zomer van 2023 is een aannemer gekozen. De verbouwing is in september 2023 gestart.

Belangrijkste onderdelen van het definitief ontwerp zijn:

  • Verschillende maatregelen die het gebouw meer duurzaam en energiezuinig maken.
  • Een grotere keuken zodat we eenvoudige maaltijden kunnen klaarmaken, denk aan soep of broodmaaltijden.
  • Een ruimte met gezellige zitjes voor de maaltijden, koffie of thee en ontmoetingen.
  • Verschillende zalen die flexibel aan te passen zijn door middel van schuifwanden. Zo maken we ruimte voor bijvoorbeeld een taalcursus, creatieve workshops, een ontmoetingsbijeenkomst of inloopspreekuur.
  • Meer toiletten.
  • Nieuw meubilair voor de Bibliotheek.
  • Meer ruimte om te studeren of te werken.
  • Een opknapbeurt van het gebouw van BuitenGewoon.

Wat gaat er nu gebeuren?

De verbouwing is in volle gang. Het vernieuwde gebouw is rond mei 2024 klaar.

Nieuwe naam: De Cirkel

We noemen het nieuwe gebouw De Cirkel. Die naam is geïnspireerd door de architectuur in Velserbroek. Als je vanuit de lucht naar Velserbroek kijkt zie je veel cirkels. Maar ook in de gebouwen zelf herken je veel cirkels. Die cirkelvorm is straks ook terug te vinden in het vernieuwde gebouw.

Tijdelijke plek bibliotheek

Sinds september is de Bibliotheek met een tijdelijke collectie te vinden in basisschool de Beekvliet. Een flink deel van de collectie, zowel voor kinderen als volwassenen, is daar beschikbaar voor leden. Daarnaast kan de Bibliotheek gratis boeken reserveren die in de Bibliotheek IJmuiden staan. Het adres van de tijdelijke locatie is Aletta Jacobsstraat 75. 

Tijdelijke plek BuitenGewoon

BuitenGewoon is half augustus 2023 verhuisd naar Jongerencentrum De Koe. In deze locatie van Welzijn Velsen zetten zij hun activiteiten voort totdat de bestaande locatie is verbouwd. 

De Hofstede

Alle partijen die betrokken zijn bij de Hofstede hebben gesproken over de activiteiten voor ouderen in de Hofstede en in het vernieuwde pand van de bibliotheek. Dit zijn de gemeente Velsen, Welzijn Velsen, Zorgbalans, Velison (eigenaar) en het Bestuur Activiteiten Commissie De Hofstede (namens de bewoners van de Hofstede). 

De uitkomst van deze gesprekken is dat er een volwaardig programma in De Hofstede blijft bestaan met professionele begeleiding. Ook is er aandacht voor een doorontwikkeling in de toekomst en samenwerking met de bibliotheek Velserbroek en Welzijn Velsen. In het vernieuwde gebouw wordt een eigen programma ontwikkeld met extra activiteiten. Ouderen van de Hofstede zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze activiteiten. 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond de verbouwing van de Bibliotheek en BuitenGewoon? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief. Stuur een e-mail naar mbotman@velsen.nl.

Contact 

Domein Samenleving Wim Gravemaker via wgravemaker@velsen.nl of telefoonnummer 06 40470834.