Veilig over straat

Velsen zet zich in voor een gemeente waar iedereen zonder angst over straat kan en met respect behandeld wordt. 

Iedereen moet zich zonder angst voor seksuele intimidatie of andere vormen van fysiek- en verbaal geweld in de openbare ruimte kunnen bewegen. Geweld tegen vrouwen moet bespreekbaar gemaakt worden.

Safe Streets

Gemeente Velsen heeft zich in 2019 aangesloten bij de Safe Streets campagne. Hiermee is Velsen een Safe Streets Gemeente geworden. Een  Safe Street gemeente pakt problemen rondom de veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte aan.

In Velsen is hiervoor een aparte werkgroep opgericht die bestaat uit twee raadsleden en drie inwoners van Velsen. 
Vanuit de werkgroep worden er verschillende acties opgezet om veiligheid voor vrouwen onder de aandacht te brengen. Het begint met voorlichting, aanspreken van wangedrag en het veilig inrichten van de openbare ruimte. Het eindigt met veilig naar huis fietsen, veilig uitgaan en veilig jouw dochter naar het zwembad laten gaan. Lees meer informatie over de Safe Streets campagne van gemeente Velsen op UN Women.nlexterne-link-icoon

‘Safe Streets’ begint met veiligheid voor meiden en vrouwen, maar het eindigt in meer: meer veiligheid en respect voor iedereen in Velsen. Volg Safe Streets via Instagramexterne-link-icoon  om te zien welke acties de werkgroep uitvoert. 

Orange the World

Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Orange the World is de jaarlijkse campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Sinds 2016 doen Nederlandse gemeenten mee aan de campagne. Dit wordt gecoördineerd door een samenwerkingsverband van:

  • UN Women Nederland
  • Zonta Nederland
  • Unie van Soroptimistenclubs in Nederland, Suriname en Curaçao

De campagne loopt jaarlijks van 25 november – de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen – tot 10 december – de internationale dag van de rechten van de mens. Elk jaar besteden verschillende gemeenten in Nederland gedurende deze periode aandacht aan dit thema door gebouwen oranje te kleuren, de vlag te hijsen en andere activiteiten te organiseren. Dit is terug te zien op sociale media. Zo was de hashtag #OrangetheWorldNL voorgaande jaren trending op sociale media en werd er volop aandacht aan de campagne besteed op radio, tv en in kranten. Hierbij werden in Nederland meer dan twee miljoen mensen bereikt.

Ook Velsen wil een actieve rol innemen in het realiseren van een veilige omgeving, waarin zowel de gemeente als inwoners verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Via de Infopagina in de Jutter en de Hofgeest en onze social media kanalen houden wij u op de hoogte van onze activiteiten.