Stranden

Er zijn in de gemeente Velsen verschillende stranden beschikbaar met veel mogelijkheden voor wind- en watersport. De provincie Noord-Holland heeft deze stranden als dé stranden voor durfsporten benoemd.

Om iedereen van onze mooie stranden te laten genieten houden we rekening met de behoeftes van de wind- en watersporters en met de veiligheid en behoeften van reguliere badgasten. Voor elke activiteit gelden zones en tijdstippen op de stranden.  De zones staan hier onder beschreven. Op het strand zelf staan palen met borden. Op de borden staan de zonenummers met een pijltje naar de juiste richting.

Zones

Strand IJmuiden aan Zee

IJmuiden aan Zee heeft een ruim en breed strand met meerdere paviljoens die het hele jaar door geopend zijn. Verder zijn er naast de zeejachthaven meerdere voorzieningen aan de Kennemerboulevard.

IJmuiderslag ligt ten zuiden van het strand IJmuiden aan Zee (zie beschrijving zone 3). Het is een rustig en breed strand met twee strandpaviljoens die het hele jaar door geopend zijn. Hier zijn het hele jaar door honden toegestaan. Naaktrecreatie is toegestaan tussen paal 58,0 en 58,425 (de grens met de gemeente Bloemendaal).

  • Zone 1 begint bij strandopgang IJmuiden aan Zee vanaf de Zuidpier tot en met strandpaviljoen Makai Beach.
  • Zone 2 loopt vanaf strandpaviljoen Makai Beach tot aan strandpaviljoen Beach Inn.
  • Zone 3 ligt bij strandopgang IJmuiderslag vanaf strandpaviljoen Beach Inn richting strand Bloemendaal aan Zee, tot aan Zone 4 bij paal 58,0.
  • Zone 4 begint bij paal 58,0 .

Strand Noordpier Velsen-Noord

Strand Noordpier ligt direct ten noorden van het Noordzeekanaal, ten zuiden van Wijk aan Zee. Het is een unieke plek voor wind en watersporters vanwege de bijzondere wind en golfstroming die door de Noordpier wordt veroorzaakt. 

  • Zone 1 loopt vanaf de Noordpier tot net na strandpaviljoen Aloha.
  • Zone 2 loopt vanaf net na strandpaviljoen Aloha tot aan De Bunker - beachbar De Hangout.
  • Zone 3 ligt  tussen De Bunker - beachbar De hangout en het strand van Wijk aan Zee.