Rolstoel
Beschrijving
Heeft u een loopbeperking waardoor u zich in huis of buitenshuis niet meer goed kunt verplaatsen? En is uw loopbeperking langer dan 6 maanden aanwezig? Mogelijk kunt u dit zelf oplossen door bijvoorbeeld een rolstoel te lenen, te huren of zelf te kopen. Wanneer u het probleem niet zelf kunt oplossen komt u mogelijk in aanmerking voor een rolstoel vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Er zijn verschillende soorten rolstoelen. Bijvoorbeeld een rolstoel die u af en toe nodig hebt, voor als u geen lange stukken meer kunt lopen. Of een rolstoel waar u permanent in blijft zitten omdat u niet meer goed kunt staan. Er zijn ook elektrische rolstoelen voor als u zich niet zelfstandig kunt voortbewegen met de rolstoel. En sportrolstoelen die geschikt zijn om mee te sporten.
Natuurlijk is het belangrijk dat u een rolstoel krijgt die past bij uw beperking en uw levensstijl. U kunt eens gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel. Een ergotherapeut kan adviseren welke rolstoel het beste bij u past.
Rolstoel met spoed nodig of voor tijdelijk gebruik (lenen)
Heeft u direct of voor maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.
Rolstoel kopen
Kopen heeft als voordeel dat u zelf het gewenste exemplaar kunt uitkiezen, nieuw of tweedehands. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier. Ook op internet zijn (sport)rolstoelen te koop.
Af en toe huren
Bij veel leveranciers kunt u ook een rolstoel huren. Daarnaast kunt u informeren naar de mogelijkheden bij uw (vakantie) bestemming.
Rolstoel voor school of werk
Als u een rolstoel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag doen op de website van het UWV.
Rolstoel via de gemeente
U kunt via de gemeente een rolstoel krijgen wanneer dit in uw situatie de meest passende oplossing is. Voorwaarde is dat uw loopbeperking langdurig aanwezig is.
Zorg in natura of persoonsgebonden budget
Een hulpmiddel (voorziening) kan op twee manieren worden gegeven. U kunt het hulpmiddel in ‘Natura’ ontvangen. Hierbij regelt de gemeente de rolstoel, de afspraken en betalingen. Ook kunt u er voor kiezen om het hulpmiddel in de vorm van Persoonsgebonden budget (PGB) te ontvangen. Dan krijgt u geld waarmee u zelf de rolstoel koopt.
Aanvragen
U kunt zich op 2 manieren aanmelden voor hulp.
- Vul het Wmo-meldingsformulier in of
- Neem contact op met het Klant Contact Centrum via 0255 567200 of 140255 (zonder kengetal).
Doet u een melding bij de gemeente voor ondersteuning vanuit de Wmo, dan krijgt u een (telefonisch) gesprek met een Wmo consulent. Tijdens het gesprek bespreekt u uw situatie en bekijkt u samen welke oplossingen er mogelijk zijn. Hierbij kijken we ook naar uw eigen mogelijkheden of die vanuit uw netwerk. De oplossing kan een rolstoel zijn, maar ook een ander hulpmiddel of andere hulp.
Gehighlighte tekst: Door drukte kan het langer duren dan gebruikelijk voordat we uw Wmo-melding in behandeling nemen. Maak tijdig een melding. Ook als het gaat om een verlenging van een indicatie. Bedankt voor uw begrip.
Kosten
Voor een rolstoel betaalt u geen eigen bijdrage.
Contactgegevens
Gemeente Velsen / Domein Samenleving
Domein Samenleving
Postbus 168
1970 AD IJmuiden
Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur via 0255 567200