Paspoort aanvragen en ophalen

Let op!

Vanaf 2024 verwachten wij een piek in het aantal aanvragen in reisdocumenten. Stel uw aanvraag daarom niet te lang uit en plan op tijd een afspraak in.

Beschrijving

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont. Maak daarvoor een afspraak. Uw nieuwe paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Na het maken van een afspraak voor de aanvraag van uw paspoort maakt u ook meteen een afspraak voor het ophalen.

Als u een afspraak wilt maken kunt u dat op 2 manieren doen:

 1. Onlineexterne-link-icoon
 2. Telefonisch via 0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal)

Afspraak wijzigen of afzeggen

Een afspraak wijzigen of afzeggen? Als u bij het maken van de afspraak uw e-mailadres heeft ingevuld, heeft u per e-mail een bevestiging ontvangen. In deze e-mail staat een link om de afspraak te wijzigen of te annuleren. Heeft u uw e-mailadres niet ingevuld? Bel ons via 0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal).

Aanvragen

Neem mee

Aanvullend voor kinderen tot 18 jaar

 • Kinderen tot 18 jaar moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun paspoort.
 • Toestemmingsverklaring: Beide ouders geven toestemming. Dit geldt alleen als beide ouders het ouderlijk gezag hebben. Heeft één ouder het gezag, dan geeft alleen die persoon toestemming. Dit is nodig tot 18 jaar..

  Er zijn 2 mogelijkheden om toestemming te geven:

  1. Digitaal: Toestemming reisdocument voor minderjarig kindexterne-link-icoon  (met DigiD van ouder)

  2. Uitprinten: toestemmingsformulier reisdocumentexterne-link-icoon uitprinten, invullen en meenemen, samen met een (kopie van) het identiteitsbewijs van alle gezaghouders (ouder(s) of voogd).

Paspoort afhalen

 • Tijdens het maken van een afspraak voor de aanvraag van uw paspoort maakt u ook meteen een afspraak voor het ophalen. Let op: uw nieuwe paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Vraagt u uw document op donderdagavond aan? Maak dan na 6 werkdagen de afspraak om het document op te halen. Houdt u hier rekening mee bij het plannen van uw ophaal afspraak.
 • Neem uw oude legitimatiebewijs mee. 

Paspoort laten bezorgen

U kunt uw reisdocument(en) laten bezorgen (overal binnen Nederland, behalve op de Waddeneilanden). Geef dit door tijdens de aanvraag van uw paspoort.

We bezorgen op een dagdeel welke u het beste uitkomt van:

 • maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 22.00 uur
 • zaterdag de hele dag van 08.00 uur tot 18.00 uur.

Kosten

Kosten paspoort 2024

Soort paspoortNormale aanvraagSpoedaanvraag
Paspoort tot 18 jaar€ 63,40€ 120,40
Paspoort vanaf 18 jaar€ 83,85€ 140,85

Kosten bezorgen paspoort

Soort paspoortKosten bezorgen
Paspoort tot 18 jaar€ 18,00
Paspoort vanaf 18 jaar€ 18,00

Geldigheid paspoort

Soort paspoortGeldigheid paspoort
Paspoort tot 18 jaar5 jaar
Paspoort vanaf 18 jaar10 jaar

Bijzonderheden

Meer informatie over het paspoort vindt u op Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon.
Zie ook Heeft mijn kind een eigen paspoort of identiteitskaart nodig?externe-link-icoon

Spoedaanvraag

U kunt ook een aanvraag via een spoedprocedure doen. In de meeste gevallen kunt u het nieuwe document dan de volgende werkdag ophalen. Een aanvraag via een spoedprocedure doet u vóór 14.00 uur. Hiervoor belt u met Burgerzaken via telefoonnummer 14 0255. Aan een spoedaanvraag zijn meerkosten verbonden (in het tabblad Kosten vindt u de kosten van een spoedaanvraag). Het reisdocument kunt u afhalen na 1 werkdag na 10.00 uur.

Noodpaspoort

Als u ook via een spoedprocedure bij de gemeente niet meer op tijd een geldige identiteitskaart of paspoort kunt krijgen, kunt u onder voorwaarden bij de Marechaussee op Schiphol een noodpaspoort krijgen. Lees meer over de aanvraag van een Noodpaspoortexterne-link-icoon op Rijksoverheid.nl.

Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort is hetzelfde als een standaard paspoort, maar het bevat meer visumbladen. Een standaard paspoort heeft 32 pagina's, een zakenpaspoort 64. Als u veel reist en veel stempels krijgt van diverse douaneposten, kan een zakenpaspoort dus uitkomst bieden. Het zakenpaspoort is 10 jaar geldig en geeft toegang tot alle landen van de wereld. De kosten zijn hetzelfde als van een standaard paspoort. Lees meer over vakantie en reizenexterne-link-icoon op Rijksoverheid.nl.

Paspoort voor in het buitenland woonachtige Nederlanders

U kunt bij de meeste ambassades of consulaten een paspoort aanvragen. Bent  u (tijdelijk) in Nederland? Dan kunt u het paspoort of ID kaart digitaal aanvragen bij de gemeente Haarlemmermeer en vervolgens bij de paspoortbalie op Schiphol. Lees meer over Paspoort of ID-kaart aanvragen op Schipholexterne-link-icoon op Rijksoverheid.nl

Contactgegevens

Burgerzaken

Bezoekadres

Gemeentehuis Velsen
Dudokplein 1
1971 EN IJmuiden

Klant Contact Centrum

Burgerzaken werkt op afspraak van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.

Postadres

Postbus 465
1970 AL IJmuiden

Telefoon

0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal)

E-mail

Burgerzaken@velsen.nl