Lintjesregen 2024: de heer J. B. Zwanenburg

Ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander reikte burgemeester Frank Dales op vrijdag 26 april 2024 een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer J. B. Zwanenburg.

De heer J. B. Zwanenburg heeft als zanger alleen of samen met zijn dochter Jacqueline veel opgetreden in woonzorgcentrum Velserduin in Driehuis en IJmuiden. Bij veel van deze optredens ging de vergoeding die hij ontving naar KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij). Na zijn optredens bleef hij vaak nog om veel mensen, voornamelijk ouderen met dementie, een hart onder de riem te steken. Bijvoorbeeld door samen mooie (collectieve of persoonlijke) herinneringen op te halen, hen een compliment te maken, aandachtig te luisteren en met hen mee te leven.

Hij brengt zoveel meer dan alleen een optreden of ‘gewoon even wat zingen’. Hij legt zijn hart en ziel erin. Hoewel hij geen officiële vrijwilliger was van Zorgbalans (de overkoepelende organisatie van Velserduin), liep hij regelmatig even binnen bij Velserduin Driehuis of IJmuiden om mensen te bezoeken.