Langer zelfstandig wonen

Publiekscampagne ‘Ook later lekker wonen.nu'

Nu woont u misschien nog lekker, maar is dat over tien of twintig jaar nog zo? Nadenken over hoe u dan wilt wonen is helemaal niet gek. Sterker nog, dat is slim. Laat u inspireren op ooklaterlekkerwonen.nu en bekijk de mogelijkheden.

Woningaanpassingen

Er zijn veel mogelijkheden om uw woning (nu al) aan te passen voor later. Vaak gaat het om het toevoegen van comfort, het creëren van meer ruimte en het weghalen van drempels. Nodig voor later, handig voor nu.

Lees meer over woningaanpassingen op VelsenWijzer

Verhuizen

Het kan zijn dat u wilt verhuizen naar een meer geschikte woning.

Zelfstandig wonen

  • Wilt u een woning kopen? Neem dan contact op met de lokale makelaars. 
  • Wilt u een (senioren) woning huren? Schrijft u zich op tijd in voor een (sociale) huurwoning op mijnwoonservice.nl.
  • Woont u al in een sociale huurwoning? En wilt u verhuizen naar een meer geschikte woning? Let op dat u zich opnieuw inschrijft bij mijnwoonservice.nl. Misschien komt u daarnaast in aanmerking voor de Ouder worden en Prettig wonen regeling (zie onder).

Ouder worden en Prettig wonen regeling

De regeling Ouder worden & prettig wonen biedt voordelen voor huurders van 65 jaar of ouder om langer en comfortabeler zelfstandig te wonen. U krijgt voorrang als u gaat verhuizen naar een andere sociale huurwoning die beter past bij uw huishouden. En is de nieuwe woning duurder? Dan kunt u in veel gevallen uw oude huur behouden. 

De regeling geldt voor huurders van de corporaties Elan Wonen, Pré Wonen, Velison Wonen, Woonopmaat, Woningbedrijf Velsen, Rosehaghe, Ymere, Woonzorg Nederland en Brederode Wonen in de gemeenten Velsen, Haarlem, Bloemendaal, Beverwijk en Heemstede.

De regeling maakt het mogelijk om te verhuizen tussen corporaties. Het is dus mogelijk om van bijvoorbeeld een woning van Velison Wonen naar een geschikte woning van Pré Wonen te verhuizen en andersom.

Lees meer over de regeling op de website van uw (Velsense) corporatie:

Gemeenschappelijk wonen 50 plus

Ook zijn er particuliere initiatieven van ouderen om gemeenschappelijk te wonen. Lees meer over de landelijke vereniging Gemeenschappelijk wonen 50 plus.

In Velsen wonen ouderen samen bij de Woongemeenschap Zilvermeeuw in Velserbroek.

Wonen met zorg

In Velsen zijn diverse mogelijkheden als u wilt wonen met extra zorg.

  • Wilt u zelfstandig wonen, maar met zorg en extra services? U vindt deze woonvorm in woonzorgcomplex De Moerberg in IJmuiden. Lees meer over wonen met zorg op Zorgbalans.
  • Hebt u veel zorg nodig of bent u ouder dan 75 jaar? Dan kunt u in aanmerking komen voor een zorgwoning. Deze woningen zijn te vinden in de nabijheid van een verzorgings- of buurthuis waar u als bewoner gebruik kunt maken van de dagactiviteiten. Via Woonservice kunt u reageren op beschikbare zorgwoningen. U moet wel ingeschreven staan. De wachttijd hangt af van de inschrijfduur, voorkeuren en eventuele zorgindicatie, medische of sociale urgentie.
  • Hebt u dagelijks veel zorg nodig? Dan kunt u in een zorgcentrum gaan wonen.  
  • Kleinschalig beschermd wonen voor mensen met dementie.

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.