Inwonersbrief: Samen voor een veilig Velsen-Noord

Inwonersbrief Samen voor een veilig Velsen-Noord van burgemeester Frank Dales over de wapeninleveractie van maandag 5 juni t/m 9 juni 2023 en de instelling van een veiligheidsrisicogebied voor bijna heel Velsen-Noord van 15 juni t/m 14 december 2023.

Beste Velsen-Noorder,

Sinds dit voorjaar treft de politie steeds vaker jonge Velsen-Noorders aan die in het bezit zijn van wapens. Ik maak me hier zorgen over. Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid en openbare orde, daarom heb ik 2 bestuurlijke maatregelen genomen om de veiligheid in Velsen-Noord te verbeteren.

Wapeninleveractie van maandag 5 t/m vrijdag 9 juni 2023

Mijn eerste bestuurlijke maatregel is een wapeninleveractie. In buurtcentrum De Stek (Heirweg 2a) kan iedereen van 5 t/m 9 juni wapens inleveren. Anoniem. Lever jij je steek-, stoot- of slagwapen in, dan heeft dit tijdens deze actie geen strafrechtelijke gevolgen. De exacte tijden waarop je wapens kunt inleveren vind je op velsen.nl en via onderstaande QR-code.

Veiligheidsrisicogebied vanaf 15 juni 2023

Mijn tweede maatregel is het instellen van een veiligheidsrisicogebied voor Velsen-Noord. Deze maatregel geldt vanaf 15 juni aanstaande t/m 14 december. In dit half jaar mag de politie, op last van de officier van justitie periodiek iedereen in het gebied onderzoeken op het bezit van wapens. Treft de politie hierbij een wapen bij je aan, dan heeft dit wel gevolgen.

Ga met elkaar in gesprek

Minstens zo belangrijk als mijn maatregelen is dat we in Velsen-Noord met elkaar in gesprek gaan over wapens en veiligheid. Dat we tegen elkaar zeggen: wapens bij je dragen is niet goed en niet normaal. Voor ouders is er een hulpmiddel beschikbaar om dit gesprek te voeren met je kind. Deze leidraad ligt bij buurtcentrum De Stek, vind je online op velsen.nl en via de QR-code.

Goed om te weten: ook de wijkagent, handhavers, wijkverbinders en jongerenwerkers gaan graag met jou in gesprek over dit onderwerp.
Laten we samen Velsen-Noord veiliger maken!

Jouw burgemeester,
Frank Dales