Huwelijksakte en akte geregistreerd partnerschap

Beschrijving

Als u trouwt, wordt er een huwelijksakte opgemaakt als bewijs van het voltrokken huwelijk. Na de voltrekking van het huwelijk moet u de huwelijksakte ondertekenen. Vervolgens wordt de akte opgeslagen in het huwelijksregister.

Als u een huwelijksakte nodig hebt, vraagt u een 'uittreksel uit het huwelijksregister' aan bij de gemeente waar u bent getrouwd. De huwelijksakte is niet hetzelfde als het trouwboekje!

Ook van een geregistreerd partnerschap wordt een akte opgemaakt.

Aanvragen

Aanvraag akte

Een aanvraag van een akte doet u altijd in de gemeente waar u bent getrouwd. Bent u bijvoorbeeld getrouwd in Velsen? Vraag dan hier uw huwelijksakte aan. Ben u getrouwd in een andere gemeente? Vraag de huwelijksakte in die gemeente aan.

Let op: de kosten die u hebt betaald krijgt u niet terug als u de akte in Velsen aanvraagt en Velsen de akte niet heeft. Er zijn dan wel kosten gemaakt om uw gegevens op te zoeken.

Online aanvragen

U kunt een afschrift van een huwelijksakte / akte geregistreerd partnerschap ook online aanvragenexterne-link-icoon en betalen via uw DigiD-inlogcode en de betaalmethode iDEAL. Uw afschrift wordt dan binnen 5 werkdagen naar uw huisadres toegestuurd.

Per post

Stuur een brief met een kopie van uw legitimatiebewijs naar  

Gemeente Velsen

  • t.a.v. Burgerzaken
  • Postbus 465
  • 1970 AL IJmuiden

U ontvangt dan de huwelijksakte en een verzoek om het verschuldigde bedrag over te maken.

Afhalen

Burgerzaken werkt op afspraak van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Een afspraak maken kan op 2 manieren:

  1. Online afspraak maken
  2. Telefonisch via 0255 567200 of +14 0255 (zonder kengetal)

Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee. De huwelijksakte kan uitsluitend door de inwoner zelf worden aangevraagd of door iemand die door u daarvoor wordt gemachtigd.

U kunt iemand machtigen door op een kopie van uw legitimatiebewijs de tekst te schrijven dat u hem/haar machtigt. De gemachtigde dient zich ook te kunnen legitimeren. (Afspraak maken voor Burgerzaken voor of door de gemachtigde).

Kosten

Wilt u een afschrift van de huwelijksakte? Dan kost dit:

Tarief 2024

OmschrijvingKosten
Afschrift huwelijksakte€ 16,60

Contactgegevens

Gemeente Velsen / Burgerzaken

Bezoekadres
:
Gemeentehuis Velsen
Dudokplein 1
IJmuiden

Klant Contact Centrum
Burgerzaken werkt op afspraak van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.

Postadres
Postbus 465,
1970 AL IJmuiden
Telefoon 0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal)

Website www.velsen.nlexterne-link-icoon
E-mailinfo@velsen.nlt.a.v. Burgerzaken