Elektrisch rijden en deelauto's

Een elektrische auto is schoon, stil en milieubewust. Staat uw auto een groot deel van de tijd stil? Dan is een deelauto waarschijnlijk goed te doen.

Elektrische auto's

Een elektrische auto is schoon, stil en milieubewust. De CO2-uitstoot van een elektrische auto is zo’n 50% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Milieucentraal geeft informatie over elektrisch rijden en biedt een keuzehulp waarmee u kunt kijken welke auto bij jou past.

Voor het opladen van een elektrische auto is een oplaadpunt noodzakelijk. Deze vindt u op steeds meer openbare plekken langs de straat en op parkeerterreinen. Ondernemers en particulieren die op eigen grond een oplaadpunt willen plaatsen, mogen dit zonder vergunning doen. Een particulier oplaadpunt op gemeentegrond is niet mogelijk. Als u in uw buurt geen openbaar oplaadpunt heeft, kunt u dit zelf aanvragen. Na uw aanvraag neemt de gemeente contact met u op. Een andere optie om uw auto op te laden is door middel van een kabel van uw eigen oplaadpunt aan uw woning of in uw tuin naar uw auto. Deze kabel mag op het gemeentelijke trottoir worden geplaatst. In 2019 zijn daarvoor beleidsregels vastgesteld. U mag over het trottoir een kabel naar uw auto neerleggen, zolang deze goed is afgedekt met een anti-struikelmat. De kabel mag alléén over het trottoir liggen, en niet over het fietspad of de rijbaan, of door bosschages of grasveldjes. Wanneer de auto niet oplaadt moet de kabel zijn verwijderd. U blijft zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor uw eigen kabel en anti-struikelmat.

Deelauto's

Als u niet veel rijdt is een auto delen of huren goedkoper én beter voor het milieu. Staat uw auto een groot deel van de tijd stil? Dan is een deelauto waarschijnlijk goed te doen. Op ritjeweg.nl kunt u kijken waar u in uw buurt gebruik kan maken van autodelen. Ook op milieucentraal.nl kunt u meer informatie vinden over autodelen. 

Wist u dat bij het gemeentehuis ook een elektrische deelauto staat die u kunt huren? Deze kunt u huren via de website van MyWheels

IJmond Bereikbaar werkt al een aantal jaar aan de bereikbaarheid van Velsen en omliggende gemeenten. Doorstroming van het verkeer is belangrijk, want stilstaan en optrekken kost tijd, geld en is niet goed voor het milieu. IJmond bereikbaar zet zich in om fietsen te stimuleren. Dat scheelt al flink op de weg. Als fietsen niet mogelijk is, heeft IJmond Bereikbaar ook een andere optie: samen rijden met Toogethr. Dat is leuk, makkelijk én goed voor het milieu. Lees meer hierover op IJmondbereikbaar.nl.

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.