Elektrisch rijden en deelauto's

Een elektrische auto is schoon, stil en milieubewust. Staat uw auto een groot deel van de tijd stil? Dan is een deelauto waarschijnlijk goed te doen.

Elektrische auto's

Een elektrische auto is schoon, stil en milieubewust. De CO2-uitstoot van een elektrische auto is zo’n 50% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Milieucentraalexterne-link-icoon geeft informatie over elektrisch rijden en biedt een keuzehulpexterne-link-icoon waarmee u kunt kijken welke auto bij jou past.

Voor het opladen van een elektrische auto is een oplaadpunt noodzakelijk. Deze vindt u op steeds meer openbare plekken langs de straat en op parkeerterreinen. Ondernemers en particulieren die op eigen grond een oplaadpunt willen plaatsen, mogen dit zonder vergunning doen. Een particulier oplaadpunt op gemeentegrond is niet mogelijk. Als u in uw buurt geen openbaar oplaadpunt heeft, kunt u dit zelf aanvragen. Na uw aanvraag neemt de gemeente contact met u op. Een andere optie om uw auto op te laden is door middel van een kabel van uw eigen oplaadpunt aan uw woning of in uw tuin naar uw auto. Deze kabel mag op het gemeentelijke trottoir worden geplaatst. In 2019 zijn daarvoor beleidsregels vastgesteld. U mag over het trottoir een kabel naar uw auto neerleggen, zolang deze goed is afgedekt met een anti-struikelmat. De kabel mag alléén over het trottoir liggen, en niet over het fietspad of de rijbaan, of door bosschages of grasveldjes. Wanneer de auto niet oplaadt moet de kabel zijn verwijderd. U blijft zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor uw eigen kabel en anti-struikelmat.

Deelauto's

Als u niet veel rijdt is een auto delen of huren goedkoper én beter voor het milieu. Staat uw auto een groot deel van de tijd stil? Dan is een deelauto zeker een goede en voordelige optie.

In Velsen zijn twee aanbieders van deelauto’s.

MyWheels

MyWheels biedt momenteel 3 elektrische deelauto’s aan. Deze milieuvriendelijke wagens staan in IJmuiden en Velserbroek. De locaties vindt u op de site van MyWheelsexterne-link-icoon, waar u ook uw deelauto kunt reserveren.   

Greenwheels

Greenwheels biedt momenteel 5 deelwagens aan. Deze staan in IJmuiden, Velsen-Noord, Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid. De locaties vindt u op Greenwheelsexterne-link-icoon, waar u ook uw deelauto kunt reserveren.  

Naast deze aanbieders, zijn er meer mogelijkheden. Zo bieden particulieren via het autodeelplatform Snappcarexterne-link-icoon hun privéwagen aan als deelwagen. Wilt u samen met uw buren een elektrische auto delen? Bezoek dan de website van OnzeAutoexterne-link-icoon