Drinkwater

Schoon water is van levensbelang, aangezien we gemiddeld 130 liter per persoon per dag gebruiken voor wassen, drinken en voedselbereiding. Door klimaatverandering en bevolkingsgroei dreigt er een tekort aan drinkwater te ontstaan. Nederland streeft naar een 20% waterbesparing tegen 2030, wat neerkomt op ruim 100 liter per persoon per dag. Het landelijke waterbeleid voor agrariërs en industrie wordt momenteel herzien.

PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland is verantwoordelijk voor het zuiveren van oppervlaktewater en zorgt voor betrouwbaar drinkwater uit uw kraan. Daarnaast beheert PWN duingebieden in het Noordhollands Duinreservaat en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Voor informatie over drinkwater, natuurbeheer, wandelroutes en toegangskaarten kunt u terecht op www.pwn.nlexterne-link-icoon, waar ook meldingen en storingen gemeld kunnen worden.

Tips voor drinkwaterbesparing

  • Kies kraanwater boven flessenwater voor duurzaamheid, kostenbesparing en vermindering van plastic afval.
  • Installeer twee doorspoelknoppen op het toilet.
  • Douche korter, gebruik een waterbesparende douchekop en stel een timer in.
  • Let bij aanschaf van huishoudelijke apparaten op waterverbruik.
  • Beperk sproeien van de tuin tijdens droge zomers, geef liever één keer per week veel water vroeg in de ochtend of laat in de avond, bij voorkeur met regenwater uit een regenton.
  • Tijdens sproeiverboden is het verboden slootwater te gebruiken voor besproeiing.

Openbare kraanwatertappunten

In Velsen zijn diverse openbare kraanwatertappunten beschikbaar. Hier kun je tijdens het fietsen, wandelen of hardlopen gemakkelijk en gratis je waterfles bijvullen met vers kraanwater. De watertappunten bevinden zich op het Pontplein, bij IJmuiderslag, bij Boerderij Zorgvrij en op de NS-stations Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid. Kijk voor alle watertappunten in Nederland op de kaartexterne-link-icoon. Let op: van oktober tot maart zijn de watertappunten tijdelijk niet beschikbaar.