Asbest verwijderen

Beschrijving

Materialen met asbest hoeft u niet altijd te verwijderen. Als het asbest vast zit en er niets mee gebeurt, dan hoeft u dit niet weg te halen. Maar als de vezels snel vrij kunnen komen, dan moet dit wel. Wilt u asbest verwijderen? In veel gevallen moet u daar een speciaal bedrijf voor inschakelen. U moet altijd een sloopmelding doen.

Sloopmelding doenexterne-link-icoon

Herkennen van asbest

Het herkennen van asbest is niet eenvoudig. Toch weten we vaak wel redelijk zeker dat bijvoorbeeld golfplaten op daken ‘verdacht’ zijn. Op de Asbestwijzerexterne-link-icoon vindt u wanneer een materiaal asbesthoudend kan zijn.

Stelregel is als je het niet zeker weet dan is het materiaal ‘verdacht’ en moet je het als asbest behandelen. Het is dus asbest tot het tegendeel is bewezen.

Voorwaarden

U mag zelf hechtgebonden (stevig) plaatmateriaal weghalen wat geschroefd bevestigd is of niet-gelijmde vloerbedekking. Het totaal mag niet meer dan 35 m2 zijn. 

Ons advies

  • Beschadig het asbesthoudende materiaal niet, breek het niet door en boor er niet in. Hierdoor kunnen gevaarlijke asbestvezels vrijkomen.
  • Spuit het asbesthoudende materiaal nat en draag beschermende kleding zoals een mondkapje.

Asbest afvoeren

Verpak het asbest zorgvuldig als u het bij het afvalstation aan de Amsterdamseweg  in Velsen-Zuid inlevert. Hiervoor zijn speciale asbestzakken te koop. Sluit de verpakking luchtdicht af met sterke tape.

Asbest laten verwijderen

Wilt u meer dan 35m2 asbest verwijderen? Of gaat het om losse buizen of vastgelijmde vloerbedekking? Dan mag u dit niet zelf doen. U moet dan een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. 

Bijzonderheden

Contactgegevens

Voor asbestklachten, incidenten en vragen kunt u een e-mail sturen naar Asbest@odijmond.nl

Bezoekadres: Stationsplein 48b, 1948 LC Beverwijk
Postadres: Postbus 325, 1940 AH Beverwijk
Telefoonnummer: 0251-263 863
Faxnummer: 0251-263 888
Website: www.odijmond.nlexterne-link-icoon