De entree van IJmuiden ligt aan het water. Omdat het vaste land als achteruitgang wordt ervaren willen wij IJmuiden uitnodigender en gastvrijer maken. Met gepaste trots presenteren wij waar IJmuiden bijzonder in is. Dit doen we door het gebied toegankelijk te maken, de nadruk op de nautische beleving te leggen en te laten zien en te vertellen wat er in dit gebied gebeurt.

De Rauwe Loper

 

De Rauwe Loper

Wat is de Rauwe Loper?

Het doel is de toegankelijkheid te verbeteren. De herkenbaarheid van het DNA van IJmuiden te vergroten en bezoekers, cruisetoeristen en de inwoners een welkom gevoel te geven. Er zijn verschillende routes naar de zee en de haven. Voor de inrichting van deze routes is een globale visie opgesteld: het Masterplan de Rauwe Loper.

Het gaat om de route naar Strand Noordpier (Surf en Staal route), de route naar de haven en IJmuiden aan Zee (de Haven en Pier route) en de route naar IJmuiderslag (de Duin en Strand route). Omdat het uitgangspunt zichtbaarheid en herkenbaarheid is worden de routes uitnodigend en gastvrij gemaakt.

Dit doen we onder andere met bankjes, informatiepunten, verrekijkers, streetart en lightart. Deze elementen versterken het unieke karakter van IJmuiden, geven de verschillende routes een eigen identiteit en een passende uitstraling.  

Naast ideeën en inspiratiesuggestie per route is er een soort gereedschapskist ontwikkeld. Hierin is aangegeven welke basismaterialen worden geadviseerd, zoals beton, staal, hout en asfalt. Ook de goed aansluitende kleuren, oranje, zwart en wit en de conceptvormen bij IJmuiden (grote schaal) zijn hierin opgenomen. U kunt het plan hier downloaden als u er ook op in wil spelen of door geïnspireerd wil worden.

IJmuiden Rauw aan Zee

Wat is er tot nu toe gedaan?

Op een aantal plekken zijn banken van oude meerpalen met een IJM stempel geplaatst; dit verwijst naar de IJmuidense scheepvaart. Voor de zomer worden de laatste banken geplaatst. Deze banken komen bij strand Noordpier, de Kop van de Haven, IJmuiderslag, één bij de Felisonterminal en één aan de IJmuiderstraatweg.  Ook staan er inmiddels cortenstalen prullenbakken met IJM op verschillende plekken. Op de weg richting strand Noordpier is, ter verduidelijking, signing op de weg aangebracht. En aan de Dokweg is een plattegrond met cortenstalen dakje geplaatst, geheel in rauwe stijl. Bij IJmuiderslag bij de Kop van de Haven, IJmuiderslag en Strand Noordpier is een verrekijker geplaatst.. De laatste verrekijker komt eind 2019 bij IJmuiden aan Zee te staan. Tegelijkertijd wordt dan de omgeving van het Cornelis Vreeswijkbeeld in IJmuiden aan Zee opgeknapt.

Wat gaan we verder doen?

In de tweede nieuwsbrief (kijk onder het kopje 'Informatie') staat onder “Wat staat er op de rol voor 2019” kunt u lezen wat wij dit jaar zoal gaan doen.

Verbindende schakel

De Rauwe Loper verbindt letterlijk andere impulsprojecten zoals het Havenkwartier, de Kustvisie en (afgesloten project) BRAK! IJmuiden.

Informatie

Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met mevr. D. Kostandy via info@velsen.nl.