Kijkt u al maanden uit naar december of heeft u er misschien een hekel aan? Ik kan mij voorstellen dat de feestdagen niet voor iedereen even leuk zijn en mogelijk veel geldzorgen, stress en eenzaamheid met zich meebrengen. Om dit iets te verlichten, bespreek ik in deze brief graag de mogelijkheden zodat u bijvoorbeeld voor een van de (kind)regelingen een aanvraag kunt indienen of zich kunt inschrijven voor een activiteit waar u nieuwe mensen ontmoet.

Alle websites met regelingen en activiteiten staan onderaan deze brief.

Warme kleding voor koude dagen

Deze koude dagen zijn goed te doen als u binnen met een lekkere kop koffie of thee zit. Warme kleding mag daarbij niet ontbreken. Velsenaren die in een schuldhulpverleningstraject zitten of die een bijstands-, Wajong-, AOW- of WIA-uitkering ontvangen, kunnen bij de Kledingbank IJmond per bezoek drie kledingstukken uitzoeken. Alleen voor de bezoeken aan de Kledingbank IJmond betaalt u €2,00 per keer. Tijdens uw bezoek aan de Kledingbank kunt u aan de koffietafel gratis een kopje koffie of thee drinken. Voor de kinderen staat een koud drankje klaar.


Regelingen voor kinderen

Kinderen en jongvolwassenen moeten ongeacht het inkomen van hun ouders overal aan kunnen meedoen. Gemeente Velsen biedt daarom verschillende regelingen aan kinderen van ouders met een laag inkomen. De meeste regelingen kunt u zelf aanvragen bij de gemeente.

U kunt een aanvraag indienen voor onder andere een fiets, laptop, 10-badenkaart voor het zwembad, toegangskaart voor een speeltuin, vergoeding voor indirecte schoolkosten (denk aan geld voor een schooltas, ouderbijdrage of schrijfgerei). Wilt u met uw gezin eropuit? Dan kunt u een bijdrage vragen van €75,00 per gezinslid, per jaar, uit de regeling ‘Sport en Culturele Activiteiten’ (SCA-regeling).

Als uw kind lid wil worden van een sportclub, muziek-, toneelvereniging of anderszins cultureels dan kan het sociaal wijkteam voor u een aanvraag indienen bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Lukt het niet om de aanvraag in te dienen? Socius, MEE en de Wering of het sociaal wijkteam helpen u graag. Op de pagina Ieder kind doet mee staan alle regelingen.


Bibliotheek: uitjes, 50 cent boeken en gratis boeken lenen 

Uitjes hoeven niet altijd duur te zijn en zoek vertier vooral dichtbij huis, zoals in de bibliotheek. Hier kunnen kinderen, als de coronamaatregelen dat toelaten, op 10 december voor €3,50 games ontwerpen met Bloxels of zich wagen aan de Lego Bricks Challenge. De bibliotheek verkoopt ook een selectie kinder- en jeugdboeken voor €0,50 per stuk. Boeken zijn prachtige sinterklaas- en kerstcadeaus. En vergeet niet dat kinderen tot 18 jaar gratis boeken, tijdschriften, e-books, luisterboeken en multimedia kunnen lenen, zoals de boeken Beer moet nodig... poepen! Willemijn Wiebelkont en De ridder zonder billen. Het lijkt met deze nieuwe boeken wel de grappige billenboekenmaand!


Stichting Babyspullen

Wanneer u in blijde verwachting bent maar het financieel niet redt om de benodigde babyspullen te kopen, kunt u terecht bij Stichting Babyspullen . Deze stichting biedt babystartpakketten aan (aanstaande) ouders. De pakketten bestaan uit onder andere kleding, verzorgingsproducten, speelgoed en beddengoed.


Hulp bij uw administratie

Sommige mensen vinden een administratie bijhouden lastig. Er zijn vrijwilligers die samen met u alle post, rekeningen en formulieren uitzoeken. Zij kunnen u ook helpen met het invullen van formulieren. Bijvoorbeeld voor verzekeringen, belasting en toeslagen.

Vrijwilligers van Socius en Humanitas Zuid-Kennemerland Thuisadministratie kunnen u helpen met uw administratie. De Formulierenbrigade Velsen biedt hulp bij het invullen van formulieren en onderzoekt of u recht heeft op bepaalde voorzieningen. De vrijwilligers helpen u ook bij de aanvraag van voorzieningen.

Omgaan met (geld)stress

Ervaart u (geld)stress? Socius, MEE- en de Wering en het sociaal wijkteam staan voor u klaar. Zij helpen u graag bij het omgaan met stress en verminderen van stress. Deze partners hebben een groot netwerk dat zij kunnen raadplegen, mocht aanvullende hulp nodig zijn.


Busuitstapje Orchideeënhoeve

Bent u vriend van Stichting Vrienden van Velsen-Noord? Stichting Welzijn Velsen organiseert namelijk voor alle vrienden een busuitstapje naar de Orchideeënhoeve. Het busuitstapje kost €17,50 en kunt u betalen door langs te komen bij Wijkcentrum De Stek in Velsen-Noord. Het busuitstapje vindt alleen plaats als de coronamaatregelen dat toelaten.


Kerstdiner voor ouderen

Met Kerst moet niemand alleen zijn. Stichting Welzijn Velsen organiseert daarom op 22 december om 12.00 uur een kerstdiner voor ouderen in Wijkcentrum De Stek, Velsen-Noord. Het diner met vier warme gangen en een consumptie bedraagt €10,00. U kunt zich tot 15 december hiervoor aanmelden door langs te komen bij Wijkcentrum De Stek of door te bellen naar 0251 226445. Ook hiervoor gelden de coronamaatregelen.

Over 5 dagen is december al aangebroken. Ik hoop dat ik met mijn tips in deze brief u (en uw gezin) heb kunnen helpen. Mocht u een andere hulpvraag hebben waar de genoemde regelingen en activiteiten niet op aansluiten, kunt u daarvoor altijd bij het sociaal wijkteam terecht.

Hartelijke groet,

Wethouder Marianne Steijn

portretfoto van Marianne Steijn

 

Meer informatie

•    Kledingbank IJmond
•    Ieder kind doet mee
•    Bibliotheek Velsen
•    Stichting Babyspullen
•    Schuldhulpverlening particulieren
•    Schuldhulpverlening ondernemers
•    Socius hulp met financiële administratie
•    Humanitas Zuid-Kennemerland Thuisadministratie
•    Mee & de Wering
•    Sociaal Wijkteam Velsen
•    Formulierenbrigade Velsen
•    Stichting Welzijn Velsen