Vandaag start de Nationale Week Zonder Vlees. Gemeente Velsen steunt deze week en daagt inwoners uit om mee te doen. Want (af en toe) vegetarisch eten is goed voor jezelf en voor het milieu.

Week zonder vlees

Voor Sebastian Dinjens( wethouder klimaat) en zijn gezin is een week zonder vlees heel eenvoudig: 'Er staat namelijk bijna nooit vlees bij ons op tafel. Het leuke in ons gezin is dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft, en dat dit allemaal naast elkaar bestaat. Ikzelf eet vrijwel nooit vlees, alleen af en toe buiten de deur. Mijn vrouw en jongste dochter zijn vegetarisch, met af en toe wat vis. En mijn oudste dochter beschouwt zichzelf niet als vegetarisch, want hoe zou je kunnen leven zonder salami? Dat vind ik dan weer een sterk punt. Ik probeer mijn kinderen mee te geven dat het goed is om weinig vlees te eten. Vlees is ontzettend belastend voor onze planeet, op allerlei verschillende manieren. Elk stukje vlees dat je laat staan helpt. En als je dan toch een keer vlees eet? Geniet er dan in ieder geval extra van.'

Vegetarisch voor het hele gezin

'Ingewikkelder is het om iets te maken dat iedereen lekker vindt. Vanuit de tijd dat we in Azië woonden, hebben mijn vrouw en ik een kruidige smaak. De kinderen niet. Daarom ben ik altijd op zoek naar gerechten die goed bij elkaar passen. Kruidige gerechten voor de volwassenen, milde voor de kinderen. Als ik zelf kook, is het vaak iets met rijst. Gado gado, Thaise rode curry, heerlijk! Ik ben sinds kort gaan experimenteren met tempeh. Dat vond ik altijd echt niet lekker, totdat ik een keer proefde hoe het echt hoorde. Knapperig, en smaakvol.'

Vegetarisch recept, succes verzekerd

De truc is om de tempeh eerst goed te bakken, bijna frituren. Je snijdt de tempeh in kleine reepjes, ongeveer patatjes, maar dan halve lengte. Deze bak je in een koekenpan met zeer ruime zonnebloemolie, totdat ze goed donkerbruin zijn. Dat duurt echt een minuut of zeven. Daarna laat je ze uitlekken op wat keukenpapier. De olie laat je afkoelen en giet je terug in een fles. Daarna breng ik de tempeh op smaak. In dit geval met een gefruit uitje, en daarna voeg ik een simpele boemboe rendang toe uit een pakje. In plaats van aanlengen met water gebruik ik kokosmelk. Het lekkere daarvan vind ik dat als het wat indroogt, de smaak juist intenser wordt. Bij rendang met vlees is het de bedoeling dat het lang suddert, maar dat is hier niet nodig waardoor het gerecht ook nog eens snel klaar is. Ik serveer het met rijst en broccoli, want dat vindt iedereen bij ons lekker. En de kinderen? Die aten er lekker kibbeling bij. Ga jij deze week de uitdaging aan om geen vlees te eten? Met dit recept is succes verzekerd!'