Bent u benadeeld door een vorm van cybercrime en wilt u (anoniem) uw verhaal met anderen delen en uw omgeving attenderen op de risico’s en gevolgen? Dan zijn wij op zoek naar uw verhaal!

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die getroffen is door cybercriminaliteit. Denk daarbij aan oplichting via verkoopwebsites, WhatsApp of via datingsites, maar ook aan phishing, hacking en ransomware per sms of e-mail. Door het delen van ervaringsverhalen wil Noord Holland Samen Veilig (NHSV), Slachtofferhulp Nederland en gemeente Velsen inwoners voor de gevolgen van cybercriminaliteit waarschuwen. U kunt daarbij helpen! Bent u benadeeld door een vorm van cybercrime en wilt u (anoniem) uw verhaal met anderen delen en uw omgeving attenderen op de risico’s en gevolgen? Kijk dan op de website hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. U kunt uw ervaring mailen naar info@nh-sv.nl.

Cybercrime een snelgroeiend probleem

Ondanks de aandacht voor de toename van het aantal cybercrimeslachtoffers in de regio, lees je relatief weinig gedetailleerde verhalen en ervaringen van slachtoffers. Marieke Verhagen projectleider bij Noord-Holland Samen Veilig denkt echter dat het delen van cyberslachtofferverhalen in de regio bij kan dragen aan de bewustwording en zelfredzaamheid van inwoners: “Dat cybercrime een snelgroeiend probleem is dat alleen maar erger wordt, blijkt wel uit de cijfers. In 2020 nam het aantal meldingen en aangiften in Noord-Holland zelfs met 78 procent toe ten opzichte van 2019. Criminelen gaan steeds geraffineerder te werk. Door verhalen van slachtoffers te delen, willen we samen met deelnemende gemeenten de gevolgen van cybercrime bekend maken om meer leed te voorkomen. Niemand kan zich meer permitteren om te denken dat het hem of haar niet overkomt. Dat bewijzen de vele slachtoffers in onze regio”.

Deelnemende gemeenten binnen de politie-eenheid Noord-Holland aan de campagne ‘Het Slachtoffer Spreekt’ zijn Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Beemster, Castricum, Den Helder, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Haarlemmermeer, Heerhugowaard, Heemstede, Hollands Kroon, Landsmeer, Langedijk, Oostzaan, Purmerend, Stedebroec, Uitgeest, Velsen, Waterland en Wormerland. NHSV - een samenwerkingsverband tussen politie, Openbaar Ministerie en 34 gemeenten (waaronder gemeente Velsen) – zoekt via de website hetslachtofferspreekt.nl slachtoffers van cybercriminaliteit die (anoniem) hun verhaal willen vertellen. Door ervaringsverhalen te delen vergroten we het bewustzijn rond de gevaren van cybercriminaliteit.

Slachtofferhulp Nederland

Het meemaken van een misdrijf is erg ingrijpend. Jaarlijks helpt Slachtofferhulp Nederland 200.000 slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Slachtofferhulp biedt emotionele hulp, begeleidt in het strafproces en helpt bij het aanvragen van schadevergoeding.