Informatie over toeristische wandel- en fietsroutes door Velsen en omgeving.

Het recreatiegebied Spaarnwoude en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland beschikken ook over verschillende wandel- en fietspaden. Via de websites www.spaarnwoude.nl en Nationaal Park Zuid-Kennemerlandl kunt u de fiets- en wandelroutes opvragen. 

Onderstaand een opsomming van de fietsroutes met een korte omschrijving en de bijbehorende link.

  • Monumentenroutes
  • Veelzijdig Velsen
  • Knooppuntenroutes
  • Digitale routes

Monumentenroutes

De open monumentendagen zijn een aantal jaren aanleiding geweest om fietsroutes langs Velsense monumenten samen te stellen. Elk jaar had een eigen thema. Per route zijn de historische objecten uitgebreid beschreven.

Op de kaart gezet (25 km)

Fietsen langs beeldbepalend Velsen
Markante gebouwen en locaties hebben Velsen ‘op de kaart gezet’. Aan de hand van oude (ansicht)kaarten en prenten wordt u langs deze bijzondere plekken geleid.

Speuren naar sporen (38 km)

Fietsen langs het rijke verleden van Velsen
Aandacht voor fysieke sporen, zoals oude wegen en waterlopen, maar ook aandacht voor sporen die zaken of gebeurtenissen vertegenwoordigen die normaal onderbelicht blijven.

Gebouwd in Stijl (35 km)

Fietsen langs bouwstijlen uit de vorige eeuw
Deze route voert u langs moderne monumenten, gebouwd in de 20e eeuw. Jugendstil, Amsterdamse School, de Nieuwe Zakelijkheid, Dudok; u komt het allemaal tegen onderweg.

Een rondje Velsen (21 km)

Fietsen langs plaatsen van vermaak en vertier
Deze tocht brengt u langs plaatsen van vermaak en plezier die zowel in het heden als in het verleden en rol hebben gespeeld of nog steeds spelen.

Vertrouwen in gebouwen (24 km)

Fietsen langs religieuze monumenten in Velsen
Deze route voert langs religieuze gebouwen. Vele gebouwen hebben hun religieuze functie behouden, maar er zijn ook gebouwen die een andere functie hebben gekregen.

Tour des Forts (16,5 km en 22 km)

Fietsen langs Velsense verdedigingswerken
Overal in het landschap zijn ze aanwezig: de stille getuigen van eeuwenlange landsverdediging, zoals linies, stellingen, forten en bunkers. Twee routes leiden u langs verschillende verdedigingswerken. Beide routes kunnen ook worden samengevoegd tot een route.

De Boer Op (25 km)

Fietsen langs boerderijen in Velsen.
Deze route geeft u een idee van het agrarische verleden en voert u langs een deel van de boerderijen die in Velsen te vinden zijn. Sommige hebben hun agrarische functie behouden, anderen hebben nu een ander gebruik.

De Lelijke Tijd (22 km)

Fietsen langs de 19e eeuwse bouwkunsten in Velsen
Laat u verrassen door de unieke bouwstijl uit de 19e eeuw. U maakt kennis met verschillende historische bouwstijlen en bouwmaterialen.

 

Veelzijdig Velsen

Deze routes laten de veelzijdigheid van Velsen zien. Een aantal van deze routes is gebaseerd op een monumentenroute, maar hebben een kortere beschrijving.

Cultuurhistorische route (16 km)

Velsen heeft een aantal prachtige historische plekken, zoals landgoed Duin & Kruidberg, de Ruïne van Brederode en de buitenplaats Beeckestijn. Laat u verrassen door de charmante kant van Velsen.

Beeckestijnroute; 21 km

Deze door de ANWB bewegwijzerde route, laat u de buitenplaats Beeckestijn en haar omgeving zien.
In het huis Beeckestijn vindt u een tentoonstelling over cultuurlandschappen en de stijltuinen zijn gratis te bezoeken.

Fortenroute (22 km)

Via deze route fietst u langs verschillende forten en verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam.

Waterroute (11,5 km en 16 km inclusief optie)

Deze route laat u het indrukwekkende sluizencomplex van IJmuiden zien en brengt u via het havengebied naar het strand en de duinen.

Cornelis Vreeswijkroute (18 km)

Deze fietsroute voert u (in het Nederlands én het Zweeds) langs de belangrijkste plekken uit de beginperiode van het leven van de in IJmuiden geboren en getogen zanger Cornelis Vreeswijk (1937-1987). Vreeswijk emigreerde op latere leeftijd naar Zweden, waar hij grote bekendheid genoot.

 

Knooppuntenroutes

Deze routes zijn samengesteld op basis van genummerde fietsknooppunten: