IJmuiden is een plek van rauwe schoonheid. Stoer vanwege de haven en industrie. Met een avontuurlijk strand waar volop ruimte is voor wind- en watersport. Met brede duinen vol bunkers en een zee waar altijd wel een enorm schip langs de pier verdwijnt aan de horizon. Met ruige havens, een enorm sluizencomplex en veel vissersboten, jachten en schepen. Het is een unieke plek om, juist ook als het stormt, je ogen uit te kijken, verse vis te eten en te ervaren: IJmuiden is Rauw aan Zee!

IJmuiden aan Zee blokarts

Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.ijmuidenaanzee.nl of volg ons op Facebook.

Hoe is het ontstaan?

In het document 'Keuze aan de Kust - Project identiteit kustplaatsen van Noord-Holland' wordt uitgelegd hoe met het onderzoek naar de identiteit van de kustplaatsen een eerste stap is gezet naar gerichte profilering (1e fase identiteit). Na het initiatief van de Provincie heeft de gemeente Velsen zelf de handschoen opgepakt voor de 3 volgende fases van de Identity Matching Methode (IMA).

Lees het onderzoek:

PDF'Keuze aan de Kust - Project identiteit kustplaatsen van Noord-Holland'

IJmuiden Rauw aan Zee

1e fase Identiteit

Bekijk:

PDFpresentatie fase 1 Identiteit

PDFcollegebericht fase 1 Identiteit

 

Samenvatting van de uitkomsten voor IJmuiden aan Zee

Provincie Noord Holland heeft het initiatief genomen om in 2012 en 2013 de identiteit van de kustplaatsen in Noord Holland in kaart te brengen. Waarin zijn de individuele plaatsen uniek en waarin hebben ze overeenkomsten? Voor IJmuiden aan Zee heeft dat het volgende opgeleverd.

IJmuiden is een bijzondere plaats. Je zou kunnen zeggen dat de kern van IJmuiden ‘buitengaats’ ligt. Dat wil zeggen dat het meeste dat IJmuiden bereikt vóór de sluizen wordt afgehandeld. De entree ligt dus aan het water en het ‘vaste land’ is de achteruitgang. Vanaf buiten voel je je al snel een indringer in de bedrijvigheid van het ‘dorp’. IJmuiden aan Zee wil nadrukkelijk uitnodigender en gastvrijer zijn dan het in eerste instantie overkomt. Veel nieuwe bewoners gaven aan dat als je er eenmaal woont, je er nooit meer weg wil. Dat betekent dat IJmuiden unieke kwaliteiten heeft. Kwaliteiten qua wonen, werken én recreëren.

Om die kwaliteiten beter te benutten zal de achterdeur open moeten worden gezet. Sterker, zal er met gepaste trots gepresenteerd moeten worden waar IJmuiden bijzonder in is. Dat bijzondere is zonder enige twijfel de relatie met de nautische wereld. Van vissersboot tot visverwerking, Cruiseterminal tot de sluizen; de toegangspoort tot de havens van Amsterdam. Van toeleverancier voor de offshore-industrie tot aanbieder van stoer en ruig strandplezier.

IJmuiden is er niet voor gemakzuchtige types, maar voor aanpakkers die ongeacht de omstandigheden er altijd wat van weten te maken. Want in een weerbarstig klimaat, voelt IJmuiden zich als een vis in het water.

IJmuiden Rauw aan Zee

De kernwaarden die horen bij de identiteit zijn: spannend, onuitgesproken, mannelijk, nautisch, toegankelijk en doorzetten.

2e fase Marketinglandscape

Bekijk:

PDFcollegebericht fase 2 Marketinglandscape

IJmuiden aan Zee is stoer, niet voor watjes. Hier wordt hard gewerkt en dat is goed zichtbaar. Er worden stoere sporten beoefend op het strand en de paviljoens zijn geen hippe beachclubs waar je uitgebreid met een fles pro secco gaat zitten loungen, maar eerlijke aanbieders van het verse dat IJmuiden aan Zee te bieden heeft.
IJmuiden is wars van mooimakerij. Dit is wie we zijn en als je daar van houdt, kun je het hier heel erg naar je zin hebben. Als je liever superbabes in de hotste bikini’s wilt spotten, dan kun je beter een strandje of twee verderop je vertier zoeken. Zoek je evenwel geharde buitensporters die genieten van de rauwe elementen, dan ben je hier aan het juiste adres. Van kitebuggy tot zeewaardig zeiljacht, IJmuiden is dé plek.

In IJmuiden wordt gewerkt aan de samenhang om al dat rauwe met elkaar te verbinden en nog sterker te maken. We zoeken dan ook graag samenwerkingen met bedrijven en merken die de bezoeker van IJmuiden willen laten zien wat voor spannends er gebeurt achter die gesloten deuren. Nergens in Nederland is de visindustrie beter te beleven dan in IJmuiden aan Zee!

Een bezoek aan IJmuiden heeft als basis;
‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.’
We gaan niet grootschalig opknappen en pimpen, maar wel meer de deuren openzetten om het toegankelijk te maken.
En als we iets nieuws ontwikkelen dan is het Rauwe gevoel het belangrijkste resultaat dat het op moet roepen.

IJmuiden Rauw aan Zee

3e fase Brandconcept IJmuiden Rauw aan Zee!

Bekijk:

PDFcollegebericht fase 3 brandconcept.

Merkwaarden voor het nieuwe merk IJmuiden Rauw aan Zee!

Rauw

IJmuiden is niet het resultaat van een stedenbouwkundig plan met parken en pleinen. IJmuiden is het gevolg van dat wat nodig is om te vissen, te werken of te klussen en af en toe te rusten. IJmuiden is wars van mooimakerij. IJmuiden is echt en puur. De wind is stevig en de zee is ruw. Net als de schitterende materialen waaruit IJmuiden is opgebouwd. De kades, de kranen, de schepen, alles gemaakt om de vis aan land te brengen of om het ijzer uit het erts te winnen. IJmuiden is Rauw, Rauw is mooi!

Niet bang

IJmuiden is ontstaan toen met lef het smalste stukje Nederland werd open gegraven om stad en zee te verbinden. Wie woont en werkt op de plek waar de zee naar binnen komt moet niet bang zijn aangelegd. En wie niet bang is, ziet kansen en durft risico’s te nemen. Om te  ondernemen, te werken met zware materialen en te spelen met de elementen. Wie niet bang is, vindt zijn weg hier. Wie niet bang is, voelt zich veilig. Wie niet bang is, durft te dromen… 

Doorzetten

In IJmuiden is het niet gemakkelijk iets van de grond te krijgen. Daarom is doorzetten een voorwaarde voor succes. Ruwe zee, tegenwind, tegenslag, kritiek dagen uit tot een extra inspanning. Eenmaal begonnen wordt er pas weer gerust als iets daadwerkelijk geslaagd is. Dat geldt voor zaken die individueel belangrijk zijn maar ook voor zaken die de gemeenschap sterker maken. 

Verhalend

IJmuiden zit vol verhalen. Sommige verhalen blijven onder ons, maar het merendeel van de verhalen is het vertellen waard. Verhalen over de oorsprong van IJmuiden, over de bijzondere zaken die zich in IJmuiden hebben afgespeeld en over de bijzondere bedrijvigheid in het IJmuiden van vandaag. Daarnaast ontstaan er elke dag nieuwe verhalen bij de bezoekers van IJmuiden die iets leuks of bijzonders meemaken, hun angsten overwinnen of gewoon genieten van het rauwe dat IJmuiden te bieden heeft. Deze verhalen maken IJmuiden  toegankelijker en daarmee ook aantrekkelijker.

Als merk wordt gepresenteerd...

beeldmerk IJmuiden Rauw aan Zee