Verloren van Themalaan 5

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijk Villa
Huidige functie Villa
Bouwjaar 1957
Architect H. Spruit b.i. te Velsen
Opdrachtgever N. Spruit v/d Togt te Velsen

Een vrijstaande villa, één van de naoorlogse ontwerpen in villapark Velserbeek. Kenmerkend is de sobere hoofdvorm van het woonhuis, die niet ongebruikelijk is voor villabouw uit de jaren vijftig van de 20ste eeuw. Het pand onderscheidt zich echter door het bijzondere materiaalgebruik: de villa is opgetrokken uit Ytong bouwstenen en het dak bestaat uit Durisol-Mevriet (gewapende) houtwolcement platen en dakranden. De ramen zijn standaard stalen ramen van NV Braat Delft (zinkgespoten). Alleen het grote zuidraam is speciaal gemaakt. Ze passen allemaal in het moduul van 25 cm.

Daarnaast is het ontwerp van de villa afgestemd op ligging en bezonning. De voorgevel aan de straatzijde heeft een gesloten karakter, terwijl de gevel aan de tuinzijde is uitgevoerd met grote raampartijen. De vormgeving is terughoudend, uitgezonderd de karakteristieke ingangspartij met timpaan. Het huis is gaaf bewaard gebleven. In 1983 is de gevel gesausd en in 1996 is het grote zuidraam vervangen door een glazen erker. De tuinmuur tegen de linker zijgevel is opgetrokken uit Ytong bouwstenen. De tuinmuur heeft een decoratieve opbouw met in grootte variërende openingen tussen de bouwstenen.

De vrijstaande villa is een goed voorbeeld van een sober vormgegeven vrijstaand woonhuis uit de jaren vijftig van de 20ste eeuw dat zich onderscheidt door de gebruikte bouwmaterialen en de nadrukkelijke oriëntering op de locatie en de bezonning.