Van Tuyllweg 21

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijk Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1929
Architect A.M.J. Sevenhuysen, architect te Haarlem
Opdrachtgever N.W. v. Nifterick te Driehuis

Een vrijstaande woning met garage, in 1929 gebouwd naar een ontwerp van architect A.M.J. Sevenhuysen uit Haarlem. Sevenhuysen genoot als architect landelijke bekendheid met ontwerpen in verschillende bouwstijlen. Sevenhuysen was oprichter en, tussen 1924 en circa 1934, voorzitter van de schoonheidscommissie van Velsen. In Velsen ontwierp Sevenhuysen ook het woonhuis aan de Driehuizerkerkweg 22 in Driehuis.

De woning aan de Van Tuyllweg draagt stijlkenmerken van de Amsterdamse School, en heeft een rieten kap met vier opmerkelijke verticaal langs de gevel doorlopende dakschilden. Kenmerkend zijn voorts de ingangspartij, het vele glas-in-lood en het houtwerk aan de gevel.

Het ontwerp van Sevenhuysen is afgestemd op de situering van het woonhuis op de hoek van de Van Tuyllweg en de Minister Lelylaan. Vanaf deze hoek oogt het woonhuis als een min of meer vierkante woning onder een tentdak, met een schoorsteen op de nok en op iedere zichtbare hoek een verticaal doorlopend dakschild. In realiteit heeft het woonhuis een rechthoekige plattegrond. Achter het ‘tentdak’ wordt het dak doorgezet, lager dan aan de voorzijde en gedekt met nokpannen.

Veel van de oorspronkelijke detaillering, zoals de deur en de glas-in-lood ramen links daarvan, is redelijk bewaard gebleven. De overige ramen echter zijn merendeels niet oorspronkelijk. De rechterzijgevel is verbouwd; het balkon boven de garage is daarbij veranderd in een vertrek. De verbouwing is in stijl uitgevoerd, compleet met karakteristieke gepotdekselde planken.

Het woonhuis is een goed en representatief voorbeeld van een woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School naar een ontwerp van een architect met landelijke bekendheid.