Torenstraat 2

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspronkelijke functie Weeshuis en ouden van dagen huis
Huidige functie Vrijmetselaarsloge
Bouwjaar 1767-1769
Architect Jacob Gaykema
Opdrachtgever Diaconie der Nederlands Hervormde Kerk

Het voormalig wees- en armenhuis werd door de Diaconie van de kerk gesticht als huis voor oude mannen en vrouwen en voor wezen. De functie van weeshuis verviel in 1928. Tot 1935 was het in bezit van de Diaconie, waarna het tot in de jaren 60 van de 20ste eeuw dienst deed als woonhuis voor de koster van de kerk. In 1965 is het pand in gebruik genomen als loge voor de vrijmetselaars en weefsters. Daarbij is de lange bouwmassa op de verdieping in gebruik genomen als ‘tempelruimte’.

Er zijn nog waardevolle interieurelementen in het pand terug te vinden. Op de begane grond links is een opkamer met originele vloerplanken en een trappetje. Daaronder bevindt zich de oorspronkelijke kelder.
Op de begane grond kamer rechts staat een oorspronkelijke kluis. Naast deze kluis bevindt zich een bergingskast met een kwartronde deur. Overal bevinden zich originele vensters met fors geprofileerde kalven en kozijnen aan de binnenzijde. Verder zijn de originele houtconstructie, balken, vloerdelen en een inscriptie van het bouwjaar in een balk op zolder nog aanwezig.