Tolsduinerlaan 1
 

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijk Dubbele dienstwoning
Huidige functie Woning
Bouwjaar 18e eeuw
Architect Onbekend
Opdrachtgever Onbekend

Een in oorsprong 18de-eeuws huis, gebouwd als dubbele dienstwoning behorende bij de buitenplaats Schoonenberg. De voormalige dienstwoning ligt ten noordwesten van het herenhuis, ongeveer 150 meter van de weg af. Zij is bereikbaar via een in de 20ste eeuw aangelegde oprijlaan die op het midden van de voorgevel aanloopt. In 1948 is er met de aanleg van het sportpark Schoonenberg tussen de sportvelden een nieuw pad aangelegd dat voor het huis op de oprijlaan aansluit (een afsplitsing van de Tolsduinerlaan).

Het huis is van oudsher bewoond geweest door tuinlieden. In de eerste helft van de 19de eeuw is het huis vergroot. Later in de 19de eeuw en aan het begin van de 20ste eeuw zijn er opnieuw verbouwingen gepleegd, waarbij aan de achterzijde van het huis een deel is aangebouwd. In 1926 is deze aanbouw aan weerskanten vergroot. In 1964 is de dienstwoning in gebruik genomen als kleedaccommodatie voor een sportvereniging. Bij de interne verbouwing is het binnenwerk verstoord.

In 1971 is het huis op de rijksmonumentenlijst geplaatst. Een brand, die in 1982 de kap verwoestte, heeft ertoe geleid dat de het huis van de rijksmonumentenlijst is afgevoerd. Hierna is de voormalige dienstwoning van Schoonenberg gerestaureerd en als woning in gebruik genomen.