Middendorpstraat 8

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijk Gemeentelijke gevangenis
Huidige functie Opslagruimte
Bouwjaar 1912
Architect Openbare Werken
Opdrachtgever Gemeente Velsen

 

De voormalige gemeentelijke gevangenis, in 1918 gebouwd ter vervanging van de drie cachots die tegen de voorgevel van de hofstede ‘s-Gravenlust waren geplaatst. ‘s-Gravenlust werd in 1926 gesloopt ten behoeve van de uitbreiding van het voormalige raadhuis aan de Torenstraat.

De voormalige gemeentelijke gevangenis is een voorbeeld van functionele baksteenbouw, waarin zowel in het exterieur als in het interieur historiserende detaillering is aangebracht, zoals de dubbele paneeldeur in de voorgevel en het beslag op de eikenhouten celdeuren in het interieur. Met deze historiserende elementen zocht de architect aansluiting bij de 18de-eeuwse bebouwing in het dorp Velsen.

Het pand is verder in gebruik geweest als atelier en opslagruimte. De linker cel is in 1973 verbouwd tot toiletruimte, behorend bij het belendende pand aan de Torenstraat nr. 14. De linker zijgevel is hierbij doorgebroken. In het interieur zijn aan de achterzijde twee voormalige cellen aanwezig. De getoogde eikenhouten celdeuren zijn voorzien van ijzerbeslag en een luik.