Middendorpstraat 2

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspronkelijk Woonhuis
Huidige functie Woning
Bouwjaar 17e eeuw, gerestaureerd / verbouwd 1977
Architect Onbekend
Opdrachtgever Onbekend

De bebouwing van Middendorpstraat 2 komt voor op de brandweerkaart van 1760, maar het pand is van oorsprong gebouwd in de 17de eeuw. Het woonhuis is in 1977 gerestaureerd waarbij Middendorpstraat 2 en Hoofdbuurtstraat 3 tot een woning zijn samengevoegd. Voorheen zaten er tot aan de perceelsgrens aan de Middendorpstraatzijde meerdere aanbouwsels met bedrijfsfuncties (onder ander een vuurwerkfabriekje); deze zijn bij de restauratie verwijderd.

De gepleisterde voorgevel (west) is symmetrisch opgebouwd met de panelen entreedeur met bovenlicht met ijzeren levensboom, in het midden. Op de hardstenen dorpel staat het jaar 1977 ingegraveerd. Links van de tuitgevel is een lagere aanbouw, waarvan het dakvlak zijn water afvoert via een bakgoot op ijzeren steunen.
In de aanbouw zelf is geheel links een schuifvenster met daaronder een keldervenstertje. Hier is sprake van een opkamertje met kelder eronder. Waardevol zijn de nog aanwezige twee opkamertjes met bijbehorende kelders, alsmede een schouw in de woonkamer.