Meervlietstraat 71

 

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijk Villa
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1892
Architect Joh. G. van Meurs
Opdrachtgever H. van Kralingen

Een voormalige vrijstaande villa, gebouwd in 1892. In de lekdorpel van de rechter vensterpartij op de begane grond van de voorgevel is links beneden de naam van de architect aangebracht: ‘Joh. G. van Meurs architect’. Onder de lekdorpel bevindt zich een gevelsteen met de inscriptie: ‘De eerste steen gelegd 17 nov 1892 door G. van Kralingen Hz geb. 6 maart 18..’

Stilistisch is de vrijstaande villa verwant aan de late 19de-eeuwse, op de Engelse villabouw geënte architectuur, die zich onder meer kenmerkt door een onregelmatige, asymmetrische gevelindeling. Ook de voor deze bouwstijl karakteristieke afwisseling van schoon metselwerk en pleisterwerk kenmerkt deze voormalige villa.

De voormalige villa ligt op de as van de voormalige Driehuizerkerkweg (nu Kerkesingel).
De decoratie is nog deels oorspronkelijk, zoals het houten balkon en de drie kruisvormig ingedeelde vensters met halfronde middenstijl in de voorgevel, en de grote driehoekige hardstenen lateien. In 1946 kreeg de voormalige villa een functie als hulppostkantoor.

Begin jaren negentig van de 20ste eeuw kreeg de villa weer de functie van woonhuis en is er met renovatie begonnen. In 2006 is het pand geheel gerestaureerd.