Meervlietstraat 44

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijk  Woning met werkplaats
Huidige functie Woning
Bouwjaar 1908
Architect Rutger van der Ploeg, architect te Velsen
Opdrachtgever J.C. Bonarius, lood-, zinkwerker en
leidekker te Velsen

Voormalige woning met werkplaats, in 1908 gebouwd naar een ontwerp van architect Rutger van der Ploeg. Tegenwoordig heeft het pand uitsluitend een functie als woonhuis.

Het woonhuis is een goed voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuws bedrijfspand met bovenwoning, een combinatie die vroeger vaak voorkwam. De combinatie van deze twee functies is door de architect in de voorgevel duidelijk tot uiting gebracht in de betrekkelijk open benedenverdieping met de werkplaats en de meer gesloten bovenverdieping met de woonfunctie.

Stilistisch staat de voormalige woning met werkplaats in de vroege 20ste-eeuwse bouwtraditie waarin een hang naar representativiteit en een voor die tijd moderne abstracte ornamentiek samengaan.

Het materiaalgebruik, met name de afwisseling van baksteen en verblendsteen, en de eenvoudige detaillering zoals de arkelvormige uitmetselingen plaatsen de voormalige woning met werkplaats eveneens in de vroeg 20ste-eeuwse bouwtraditie. Het woonhuis is gelegen aan de Meervlietstraat, eeuwenlang de belangrijkste verkeersweg en onderdeel van de voormalige Heereweg. Het pand is gaaf bewaard gebleven. Op de verdwenen roedenverdeling in de bovenlichten na is de voorgevel oorspronkelijk.