Genieweg 42

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijk Boerderij
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1876
Opdrachtgever Jacob Hofland, bouwman te Beverwijk

Vrij spoedig na de inpoldering van de Zuid-Spaarndammerpolder werden er, langs de nog nieuwe Genieweg, drie vrijwel identiek boerderijen gebouwd: Genieweg 42 en 34 zijn boerderijen waarvan het woonhuis aan de daar achtergelegen schuur vastzit. Genieweg 14 heeft exact hetzelfde woonhuis, maar de schuur is van oudsher vrijstaand geweest. De nummers 42 en 34 waren oorspronkelijk ten opzicht van elkaar gespiegeld.

De boerderij Genieweg 42 is gebouwd als gemengd agrarisch bedrijf. Het type ligt tussen een langhuisboerderij en een kop-rompboerderij, omdat de schuur maar iets hoger en breder is dan het voorhuis. Vermoedelijk is niet lang na de bouw de schuur verlengd of misschien zelfs geheel vernieuwd. Het in zijn detaillering opvallende woonhuis is daarbij niet veranderd.

De voormalige boerderij is vanwege de samenhang met de vrijwel identieke boerderijen Genieweg 14 en 34 een vroeg voorbeeld van agrarische seriebouw in de gemeente Velsen. Het pand is een voorbeeld van de wijze waarop nieuw land van de IJ-polders in de tweede helft van de 19de eeuw op basis van pacht verkaveld, bewoond en bewerkt werd.