Genieweg 34

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijk Boerderij
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1876
Opdrachtgever Jacob Hofland, bouwman te Beverwijk
   

 

Vrij spoedig na de inpoldering van de Zuid-Spaarndammerpolder werden er, langs de nieuwe Genieweg, drie vrijwel identieke boerderijen gebouwd. Genieweg 34 en 42 zijn boerderijen waarvan het woonhuis aan de daar achtergelegen schuur vastzit. Genieweg 14 heeft exact hetzelfde woonhuis, maar de schuur is van oudsher vrijstaand geweest. De nummers 34 en 42 waren oorspronkelijk ten opzichte van elkaar gespiegeld. De boerderij Genieweg 34 is gebouwd als een gemengd bedrijf. Het type ligt tussen een langhuisboerderij en een kop-romp-boerderij, omdat de schuur maar iets hoger en breder is dan het voorhuis. Vermoedelijk is niet lang na de bouw de schuur verlengd of zelfs geheel vernieuwd en vergroot.

In 1980 werd in opdracht van het Recreatieschap Spaarnwoude de schuur voor meer dan de helft gesloopt, van een nieuwe achtergevel voorzien en als paardenstal ingericht. Ook de bij de boerderij behorende vrijstaande schuren van na de bouwtijd werden, op één na, gesloopt.
Deze laatste schuur, ten noorden van de boerderij, valt buiten de bescherming.

De voormalige boerderij is vanwege de samenhang met de vrijwel identieke boerderijen Genieweg 14 en 42 een vroeg voorbeeld van agrarische seriebouw in de gemeente Velsen. Het pand is een voorbeeld van de wijze waarop nieuw land van de IJ-polders in de tweede helft van de 19de eeuw op basis van pacht verkaveld, bewoond en bewerkt werd.