Driehuizerkerkweg 11

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspronkelijk Boerderij
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1790, renovatie 1985 en jaren ’90 van de 20ste eeuw
Architect  
Opdrachtgever  

De stolpboerderij Lievendaal is gevestigd op de voormalige Velserheij of -geest. In 1695 werdt een stuk land genaamd ‘Lievendael’ middels verkoop bij de verdwenen buitenplaats Meervliet gevoegd. Na 1782 viel het stuk land door verkoop onder de buitenplaats Waterland. Kort hierna werd de Achterweg (de huidige Waterlandweg) omgelegd waardoor een gedeelte van Lievendaal één geheel met de tuinaanleg op Waterland vormt. In 1790 wordt de boerderij Lievendaal gebouwd.

Waterland wordt verkocht aan Jacob Boreel van Hogelanden, lid van de familie die ook de buitenplaatsen Beeckestijn en Hoogergeest bezit. De boerderij Lievendaal deed in die tijd dienst als melkerij van Beeckestijn.
In 1851 komen Beeckestijn, Hoogergeest, Waterland en de bijbehorende stukken Lievendaal in handen van de familie Boreel, waarna ze in 1892 samen met Meervliet weer terug in handen komen van de familie Boreel van Hogelanden.
In 1937 komt Lievendaal door vererving los van de overige buitenplaatsen. De boerderij is vrij recent gerestaureerd en is niet meer als boerenbedrijf in gebruik.

De voormalige boerderij Lievendaal ligt op een open plek in een bosachtig gebied en is toegankelijk via een representatieve ingangspartij (1996) aan de Driehuizerkerkweg en door het bos slingerende oprijlaan.
De boerderij vormt het hoofdaccent van een complex van (voorheen) agrarische bebouwing met onder andere een boerenschuur. In het interieur zijn nog enkele waardevolle historische onderdelen aanwezig.