Buitenhuizerweg 2

 

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijk Boerderij
Huidige functie Bedrijf/woonhuis
Bouwjaar 1883
Opdrachtgever Jakob Hos, veehouder te Assendelft
   

 

De voormalige boerderij Weltevreden, een stolpboerderij van het Noord-Hollandse type, daterend uit 1883. De boerderij is gelegen langs de Buitenhuizerweg, die voorheen de centrale weg van de oude Buitenhuizerpolder was. De boerderij had een traditionele indeling met aan de noordkant het woonhuis, aan de oostkant de dors en aan de zuid- en westkant stallen. In het midden was de hooiopslag.

De boerderij kwam in de jaren ‘70 van de 20ste eeuw in het bezit van de Stichting Recreatieschap Spaarnwoude. In 1983 werd de boerderij omgebouwd tot camping-boerderij. Het woongedeelte werd daarbij verbouwd tot kantoor. Aan de linkerkant van de oostgevel werd nu het woonhuis gebouwd dat ook een gedeelte van de dors in beslag nam. Het overige gedeelte van de oostgevel is geheel vernieuwd. Ook de indeling van de zuidgevel is nieuw. Deze veranderingen vormen geen belemmering voor de bescherming. De boerderij werd ingericht met campingfaciliteiten. Ten behoeve van de camping zijn er bij de boerderij verschillende opstallen geplaatst die buiten de bescherming vallen.

De voormalige boerderij Weltevreden is één van de weinige gave en goede voorbeelden binnen de gemeente Velsen van een langzamerhand algemeen zeldzaam wordende boerderij van het Noord-Hollandse stolptype met opkamer. Het is een getuige van de wijze waarop men - bij de ontginning van de IJ-polder - in de tweede helft van de 19de eeuw teruggegrepen heeft op zeer oude bouwvormen en daarmee ook de traditionele bedrijfsvoering heeft willen handhaven.