Grenspaal bij spoorwegovergang

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspronkelijk Grenspaal
Huidige functie  
Bouwjaar 16de eeuw
Architect Onbekend
Opdrachtgever Onbekend

Deze stoepsteen dateert uit de 16de eeuw en heeft oorspronkelijk gediend om de markering van een particulier eigendom aan te geven. De steen heeft vermoedelijk op een afstand van
1 à 2 meter van een huis op de stoep gestaan en was aan de achterzijde door middel van een ijzeren staaf met het huis verbonden.

In de 17de of 18de eeuw is de steen van zijn oorspronkelijke functie ontheven en verplaatst naar de brug bij de Jan Gijzenvaart in Haarlem. Aan het eind van de 18de eeuw is de steen hergebruikt als grenspaal van de blekerij Bleek en Hoven waarbij hij vermoedelijk naar de hoek Duinweg of Duivelslaan/Wüstelaan verplaatst is. Met de aanleg van de spoorlijn in de 19de eeuw heeft de steen de huidige plaats gekregen.

De paal is aan één zijde versierd met renaissancemotieven: aan de onderkant een masker met opengesperde muil en een geknoopte hoofddoek en aan de bovenzijde een herme met oren als van een hert. Vanwege deze motieven en de vroegere situering bij de Duinweg of Duivelslaan draagt de steen de bijnaam ‘De Duivelssteen’. Aan de achterzijde staan de in later tijd uitgehouwen letters BEH (Bleek en Hoven).