Wüstelaan ongenummerd (bij nr. 76)

Hekpijler en Slangenmuur

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspronkelijk Hekpijler, slangenmuur, tuin
Huidige functie Hekpijler, slangenmuur, tuin
Bouwjaar 1835
Architect Hek J.D. Zocher jr.
Opdrachtgever Onbekend

Het smeedijzeren spijlenhek van de voormalige buitenplaats Spaarberg heeft twee toegangen en loopt over een lengte van enkele honderden meters aan de oostzijde van de Wüstelaan.
De noordelijke toegang bestaat uit twee betonnen hekpijlers onder hardstenen dekplaten.
De zuidelijke toegang bestaat uit twee hardstenen hekpijlers met daartussen een dubbel smeedijzeren draaihek. Vermoedelijk is het hek tegelijkertijd met de aanleg van het landschappelijk park, waartoe ook het Burg. Rijkenspark behoort, geplaatst.

De moestuin wordt aan de westzijde begrensd door een vroeg 19de-eeuwse slangenmuur, opgetrokken van een vrij forse gele baksteen. Op de bovenzijde van de muur bevindt zich een rand van Hollandse dakpannen. Langs de muur staan leibomen en de golvende muur biedt de fruitbomen bescherming tegen de wind. Aan de noordzijde wordt de moestuin omgeven door een rechte muur, opgetrokken van dezelfde steen als de slangenmuur.

Tussen de Wüstelaan en de slangenmuur ligt een boomgaard, welk type niet veel meer voorkomt in Nederland. De boomgaard is in 1988 gerestaureerd. Het hek, de twee daarin gelegen toegangen en de moestuin met muren en de slagenmuur zijn door het rijk beschermde monumenten.

Wüstelaan ongenummerd (bij nr. 76)