Wüstelaan ongenummerd (bij nr. 73 en 75)

Erfafscheiding

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijk Erfafscheiding
Huidige functie Erfafscheiding
Bouwjaar 1910
Architect Onbekend
Opdrachtgever Onbekend

Een ijzeren hek dat dient ter erfafscheiding van de voormalige dienstwoning van de 19de-eeuwse buitenplaats Spaarnberg, het huidige restaurant Boschbeek. Het hek is omstreeks 1910 geplaatst ter vervanging van een ouder hek. Het hek staat aan weerskanten van de voorgevel langs de stoep aan de Wüstelaan. De stoep verdiept zich over de breedte van het huis om onder een breed balkon door te kunnen lopen. Het hek beslaat een afstand van ongeveer 50 meter.

Oorspronkelijk heeft het hek iets dichter naar de straat gelegen en was het niet onderbroken bij de voorgevel van het huis. In het linker gedeelte een vermoedelijk tegelijkertijd met de verplaatsing tot inrijpoort verbreed toegangshek, waarvan de draaiende delen niet aanwezig zijn. In het rechter gedeelte een inrijhek met een voetgangersdoorgang daarnaast. Ook hier ontbreken de draaiende delen.

De hekspijlers zijn gietijzeren colonetten met palmetmotief, bekroond door een pijnappel. Het hekwerk zelf bestaat uit dubbele, aan de bovenzijde omgebogen en elkaar overlappende ijzeren spijlen. Het hekwerk zelf is geheel vernieuwd. Onder de bescherming vallen nu alleen nog de zes gietijzeren colonetten.