Velserenderlaan 02

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspronkelijk Kasteel Brederode
Huidige functie Ruïne van het kasteel Brederode
Bouwjaar Omstreeks 1355
Architect Onbekend
Opdrachtgever Onbekend

Met de Ruïne van Brederode worden de resten aangeduid van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid. Het kasteel is in de tweede helft van de 13de eeuw gesticht door Willem I van Brederode (1226?–1285). Het kasteel vormde onderdeel van de hoge heerlijkheid Brederode, waarmee de heren van Brederode in de 13de eeuw door de graaf van Holland waren beleend.

De naam Brederode verwijst naar een stuk bosgrond (Brede Roede) dat gerooid werd, waarop het kasteel is gebouwd. Eerst bestond het kasteel slechts uit een woontoren. Rond 1300 werd de toren afgebroken waarna Dirk II van Brederode een vierkant kasteel liet optrekken. Het kasteel bestond uit een hoofdburcht en een voorburcht, elk omgeven door een gracht.

Het kasteel kijkt terug op vele oorlogen en belegeringen. Al in de 14de eeuw werd het slot aangevallen en verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten en in 1492 werd het, tijdens de opstand van Kennemerlandse boeren door Duitse soldaten geplunderd en gesloopt.
Hierna werd het kasteel niet meer bewoond en verviel het tot ruïne. In 1679 stierf Wolfert van Brederode, de laatste heer van Brederode, waarmee de ruïne verviel aan de Staten van Holland en daarmee aan de staat der Nederlanden.

In de 19de eeuw was de ruïne één van de eerste bouwwerken die in opdracht van de staat werden gerestaureerd en aangewezen als eerste rijksmonument.