Velserenderlaan

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijk Laan
Huidige functie Laan
Bouwjaar In huidige vorm 17e eeuw
Architect Onbekend
Opdrachtgever Onbekend

De Velserenderlaan is een nog zichtbaar element van de verdwenen buitenplaats Velserend. Deze lag ten zuiden van de Ruïne van Brederode ne werd gebouwd in 1623-1624.
Vanaf 1681 wordt door de opeenvolgende bezitters van de buitenplaats steeds de toepasselijke naam Velserend gebruikt. In 1721 wordt het complex omschreven als een hofstede met huis, stalling, koets en wagenhuis, een boerenhuis, boomgaard en landerijen. Buiten de bomenaanplant wordt de laan omzoomd door een haag. Het wordt genoemd als een fraaie en statige laan.

Vanaf de kant van de duinvoet tot de plaats waar de buitenplaats stond en vandaar tot de Brederoodseweg heeft de Velserenderlaan haar monumentale karakter en majestueuze aanzicht weten te behouden. De laan neemt een prominente plaats in rond het landschap van de Ruïne van Brederode.

Beschermd is het deel van de Velserenderlaan tussen de Brederoodseweg en het terrein van het voormalig zwembad Velserend en de gespaard gebleven laanstructuur tussen de Bergweg en de steilrand van het front van de Jonge Duinen, in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.